otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: IRO » 2013.03.10. 16:10

sefiro írta:a T-com hozott egy digitális elosztót (ZTE) ami modem és router is egyben, így egyelőre a korábbi routerem (netgear N750) kikerült a rendszerből. most a ZTE-re van csatolva a lejátszó és a pc és a telok is ide kapcsolódnak wifin.
a ZTE ahogy nézegettem nem gigabites a csatlakozókhoz 10/100 van írva.
megoldható-e, hogy ha megveszem a NAS-t, akkor az elosztó WAN portjába bedugom a netgeart és a netgear LAN portjaiba a NASt, PC-t, lejátszót? ekkor gigabiten fog kommunikálni a NAS a lejátszóval? vagy a PC miatt nem, azzal is csinálnom kéne valamit?

Lehet, hogy félreértem amit akarsz, de hülyeségnek hangzik :)
Az "elosztó" WAN portjába nem dughatsz semmit, mert a modem funkció (plusz NAT, ha kell PPPOE, port forward, tűzfal, DNS relay...stb) csak ott működik, ott mindenképpen a szolgáltatói vonalnak kell lennie!
A régi routerednek egy LAN portját dugd a ZTE valamelyik LAN portjába, és akkor tudod a beépített switchet használni benne, így 3 gigabites portod marad. A WAN portot a Netgearen ne kösd be!
Minden eszköz a saját sebességével tud kommunikálni a switchen. Itt szerencsére nincs az mint a WiFi-nél, hogy vissza kell fogniuk magukat a leglassúbb eszköz sebességére.
IRO

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2013.03.10. 14:57

1. Igen, kivéve, ha senki nem tölt tőled semmit, és Te sem töltesz semmit.
2. Igen, megoldható lenne, elméletileg a másik kötet hibernálodik. De a minimális árammegtakarításért cserébe lemondasz arról, hogy 3 TB-nyi adat biztonságban legyen? Én nem tenném, legfeljebb ha a külön álló lemez valami régi, kis kapacitású, ami egyébként sem illene a RAID tömbbe.
3. A backup legalább akkora lesz természetesen, mint a forrás. Sőt, ha a Time Backup-ot használod, akkor a régebbi verziók is megőrződnek a fájlokból, így sokkal nagyobb helyet is igényelhet a másolat, attól függően, hogy állítod be. De nem látom annak értelmét, hogy NAS-on belül egy RAID5 tömbről backupot csináljon valaki egy külön álló lemezre. Még ha külső lemezre tennéd, amit fizikailag máshol tartasz, akkor OK, de ennek így nem sok értelme, inkább az adott lemezt kihasználnám a RAID tömb kapacitásának bővítésére.
4. Hogyne.
5. Szerintem olyan 1500 Ft-ért kapsz gigabites kártyát a P4-be is. Megoldható amit írsz, de akkor lesz egy külön hálótatod a meglévő alatt, kicsit több mindent kell beállítani (mindkét routeren a port átirányítást pl.). Inkább eladnám a régi routert, és vennék kb. 5 ezer Ft-ért egy gigabites, 5-portos switch-et a ZTE mellé.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: sefiro » 2013.03.10. 11:04

mint jeleztem, lenne még egy-két kérdésem a megfelelő döntéshez :)

1. már nem is biztos, hogy kétlemezesben gondolkodom. lehet, hogy elkelne nekem egy 4 lemezes Nas is. ebben az esetben ilyesmik jutottak eszembe, hogy ha 4 db 3 tb-os lemez menne bele, raid5-ben, akkor ugye ebből csak 9tb lenne használható, backup még mindig nincsen megoldva. ha a raid konfiggal torrentezem, akkor gyakorlatilag soha egyik lemez sem kerül hibernált állapotba, ugye?

2. ha az előző konfigot úgy oldanám meg, hogy csak 3 db lemezt tennék raid5-be (6 tb használható) a 4. lemez nem lenne a raid kötet tagja, akkor arra megoldható lenne a fontos dolgokról egy backup? plusz a torrentek is ezen futnának. ez esetben ez a lemez nem hibernálódna, de a másik három ami raidbe van az igen??

3. lehet én vagyok túl tudatlan (sőt biztosan), de egy backup esetében mennyi tárhellyel kell számolni? ugyanannyival, mint az eredeti méret? pl. van egy könyvtár amire nagyon szeretnék vigyázni, kb. 1,5Tb. ha erről akarok rendszeres biztonsági mentést, akkor 1,5Tb-tal kell számolnom?

4. egy usb-n csatlakoztatott 3,5-es merevlemez is kerülhet hibernált állapotba?

5. sajna a gigabites hálózattal is gondjaim vannak még, egy jó öreg Pentium4-es asztali gépem van, teszi a dolgát, de a jövőben azért e téren is korszerűsítenék majd, de egyelőre ez van. a hálókártyája 10/100-as. egy médialejátszó kerülne még a hálózatba (az asztali gép, lejátszó vezetéken kapcsolódik az elosztóhoz) és néhány wifis telo.
a T-com hozott egy digitális elosztót (ZTE) ami modem és router is egyben, így egyelőre a korábbi routerem (netgear N750) kikerült a rendszerből. most a ZTE-re van csatolva a lejátszó és a pc és a telok is ide kapcsolódnak wifin.
a ZTE ahogy nézegettem nem gigabites a csatlakozókhoz 10/100 van írva.
megoldható-e, hogy ha megveszem a NAS-t, akkor az elosztó WAN portjába bedugom a netgeart és a netgear LAN portjaiba a NASt, PC-t, lejátszót? ekkor gigabiten fog kommunikálni a NAS a lejátszóval? vagy a PC miatt nem, azzal is csinálnom kéne valamit?

körülbelül ezekre a kérdésekre várnék még választ, előre is köszi, bye
sefiro

HozzászólásSzerző: sefiro » 2013.03.03. 23:20

köszi szépen, még agyalognom kell... vannak még kérdéseim, majd összerakom őket :)
sefiro

HozzászólásSzerző: IRO » 2013.03.03. 17:54

sefiro írta:1. készenléti módban 2,64 W-ot ír a leírás. utóbbi milyen állapotot jelent?

Ez a system hibernation. Itt megtalálod a különböző hibernációk közötti különbséget:
http://www.synology.com/support/faq_sho ... 7&lang=enu
Ez egy csökkentett energiafogyasztású állapot, amiben nem csinál semmit a NAS (torrentek sem fognak futni!), viszont ha egy program/kliens hozzáfordul, akkor felébred. Ha futtatsz rajta torrentet, akkor sosem fog ebbe az állapotba kerülni :)

sefiro írta:2-3. RAID vs NO-RAID

Ehhez annyit tudok mondani, hogy szerintem jobb lenne mindjárt az elején eldönteni, hogyan akarod használni, és nem menet közben, tele adatokkal variálgatni!
Alternatív lehetőségként azt tudom még javasolni, hogy két különálló kötetet hagyjál meg, és csak a fontos adatokat szinkronizáld át mindkettőre. Így csak annyi helyet veszítesz amennyit feltétlenül szükséges. Hátránya, hogy ha akarsz majd egyben egy 3,5TB-os megosztott mappát, az nem fog menni :) (Bár azért CLI-ben lehet ügyeskedni!)
Egy általános érvényű gondolat: a RAID nem backup! Ha véletlenül letörölsz valamit, azt az összes lemezedről egyszerre törlöd :)
Emiatt ne válaszd a RAID-et!

sefiro írta:4. a DS213+ kapcsán mik a tapasztalatok a torrent klienst illetően? (a médialejátszó nemigen erre lett kitalálva, ezért igencsak szenved egy-egy nagyobb file töltésekor)
transmissionnal tudom irányítani vagy saját szoftverrel?

Sajnos nekem egy gyengébb típus van, így a CPU-ról nem tudok mérésekkel szolgálni, de a Te interneteddel biztosan meg fog birkózni :)
Összehasonlításképpen a DS211 kb. 6Mbyte/s-sel tud letölteni torrentről.
Van egy saját letöltő kliense, a Download Station. Ez tud letölteni HTTP/FTP-ről is, a torrent letöltéséhez pedig szintén transmissiont használ. Ezen kívül külön csomagként feltelepítheted rá az önálló transmissiont, remote GUI-val.

sefiro írta:5. az netkapcsolatom garantált értékei:
letöltés: 10 Mbit/sec
feltöltés: 0,5 vagy 1 Mbit/sec

Ez a feltöltés FullHD-hoz sajnos kevés lesz :(
Nézd meg néhány film nfo-ját, amiket letöltöttél, és nagyjából ki tudod számolni, hogy ideális esetben mennyire van szükség hozzá. A NAS-sal nincs gond, arról több kliens is nézhet különböző HD filmeket egyszerre, de ezt csak helyi hálón fogod tudni kihasználni.

A DS213+ biztosan jó döntés.
Ha most vennék én is vagy ezt vagy a kistesó DS213-mat venném.
Persze csak ha nem nyernék a lottón, mert akkor az xs/xs+ sorozatból választanék valamit a szervertermembe :D
IRO

HozzászólásSzerző: sefiro » 2013.03.02. 15:05

üdv
NAS vásárlás előtt állok, ki is néztem egy típust, de pár dologgal azért nem teljesen vagyok tisztában. a NAS-t otthon használnám, elsősorban a "médialejátszó (popcorn) tehermentesítésére", torrentezésre használnám. illetve ha már van mód rá, akkor távolról is el szeretném érni az adataimat.
a DS 213+ típussal szemezgetek erőteljesen. a legfontosabb kérdéseim:

1. üzemállapotban 22,2 Watt a fogyasztása, készenléti módban 2,64 W-ot ír a leírás. utóbbi milyen állapotot jelent? (gondolom merevlemezek fogyasztása hozzáadódik). ez valami extra készenléti mód? emellett is fut a torrent kliens, pörögnek a lemezek?

2. 2 db 3 Tb-os Red WD-t tervezek belőle, annak ellenére, hogy eleinte elég lenne egy is. éppen ezért RAID1-be tenném őket. arra van mód, ha közeledek a 3 Tb-hoz, hogy szétszedjem őket adatveszteség nélkül és non-Raid-ben menjenek tovább?

3. viszont ha csak egy 3 Tb-os Red menne bele (ami zsír új, így a telepítést, formázást a NAS-ra bíznám), de megoldható, hogy mellé menne egy másik már meglévő merevlemezem, ami tele van adatokkal (nem RAIDben gondolkodva)? vagy a telepítéskor mindenképpen formázza a lemezt?

4. a DS213+ kapcsán mik a tapasztalatok a torrent klienst illetően? (a médialejátszó nemigen erre lett kitalálva, ezért igencsak szenved egy-egy nagyobb file töltésekor)
transmissionnal tudom irányítani vagy saját szoftverrel?

5. az netkapcsolatom garantált értékei:
letöltés: 10 Mbit/sec
feltöltés: 0,5 vagy 1 Mbit/sec (most nem tudom pontosan melyik, nem is tudom megnézni, de mivel 128Kbyte/sec-el mennek a feltöltések, gondolom az utóbbi)

ilyen értékek mellett a Wake-on-lAN szolgáltatás kiélvezhető? vagyis tudok távolról pl. filmet nézni? (fullHD?) ha távol vagyok készenléti módban megy a NAS és távolról bekapcsolható? (persze tudom ez routertől is függ, egy Netgear N750 menne mellé, ez elvileg kezelné ezt a funkciót)

remélem a fentiekből sejthető hogy mire használnám, a segítséget előre is köszönöm, illetve arra a kérdésre is várnám a választ, hogy jó döntés a DS 213+ a fentebbi célokra?
sefiro

HozzászólásSzerző: WinZol » 2013.02.27. 09:58

5. Hogyan lehet megoldani, hogy egy disk soha ne hibernálódjon, a többi viszont igen?
Ez azért kellene, mert a Set top box időzitett felvételnél nem várja meg, hogy felpörögjön a Disk, hanem megszakítja a felvételt.

Ha tudja a kötetenkénti hibernálást, akkor OK!
Gondolom beépített ütemező van.
Azzal talán meg lehet oldani, hogy egy file-t pl. 5 percenként másoljon "A könytárból" "B könyvtárba".
Így egy kötet "folyamatosan" dolgozik, ergo nem megy aludni.

WinZol
WinZol

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2013.02.26. 15:45

Hát, mi jobban örülünk neki, ha a magyar oldalakat nézed és linkeled, pl: DS413j...
1. 7,68 wattot. Már nincs külön adat csak a lemezek leállítása és a rendszer hibernálása esetére.
2. Lemezenként szerintem átlag 6 wattal érdemes számolni.
3. Két lemez esetén kb. 12 wattal kevesebb a max. fogyasztás.
4. Állítólag igen. A köteteket külön kezeli ilyen szempontból.
5. Ha később szükséges lesz a nagyobb tárhely, akkor hogyne.
6. Szerintem sehogy. Illetve használj SSD-t! Esetleg torrentezz folyamatosan :)
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: WinZol » 2013.02.26. 15:23

Sziasztok!

Még mindig NAS és a fogyasztás a kérdés.
A Synology honlapján az alábbi adatokat láttam:
DS213 + "Power Consumption : 22.20W (Access); 10.08W (HDD Hibernation); 2.64W (System Hibernation);
DS413J Power Consumption : 31.56W (Access); 7.68W (HDD Hibernation);

Kérdések DS413J-nél:
1.A DS413J mennyit fogyaszt rendszer hibernálás alatt??
2. A kalkulálva a 31, 56W fogyasztás 4 HDD-re (5W / db) van kalkulálva? 4 x 5W +11,56W?
3. Ha csak 2 Disk van benn, akkor 2x 5W + 11W ???
4. A synology (ha nincs RAID) lemezenként hibernál?
5. Jó választás-e egy 4 lemezest venni és később igény szerint bővíteni?
5. Hogyan lehet megoldani, hogy egy disk soha ne hibernálódjon, a többi viszont igen?
Ez azért kellene, mert a Set top box időzitett felvételnél nem várja meg, hogy felpörögjön
a Disk, hanem megszakítja a felvételt.

Próbálom a fogyasztás optimalizálni, mert az energia pénz.
+ 10W (24/7) esetén 4 030 HUF/év (10W x 24h * 365 nap * 46 Ft/Kwh)

Köszi

WinZol
WinZol

HozzászólásSzerző: IRO » 2013.02.26. 11:06

Én egy ilyen hozzászólást találtam:
http://forum.synology.com/enu/viewtopic ... 61#p173644

Azért ez nem hivatalos infó, csak egy fórumozó véleménye! E szerint kötetenként külön működik a leállítás.
IRO

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!