otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: Criton » 2013.02.25. 20:24

WinZol írta:Sziasztok!

Még mindig kérdés a Disk hibárnálás:

Ha 2 db disk Raid nélkül, + 2 x 1 db Disk RAID-ben (DS413J)
van, akkor a NAS képes hibernálni a nem használt Diskeket egyesével?
(Mármint a RAID-es tömböt együtt és külön külön a 2 x 1 db HDD-t?)
Vagy csak egyszerre hibernál minden Disk-et?

Tudná valaki tesztelni vagy megkérdezni a Gyártót?
(Szerintem az áramfelvételi adatokból lehet kikövetkeztetni)

Köszi

WinZol

Szia!

Ez engem is érdekelne, de esetleg a synology.com fórumán is meglehet kérdezni.
Lehet azért nem válaszol senki, mert nem tudnak választ adni. De reméljük, hogy igen :) Ha nem, akkor én rákérdezhetek a synology.com -on.
Synology DS-916+
Criton

HozzászólásSzerző: WinZol » 2013.02.25. 11:43

Sziasztok!

Még mindig kérdés a Disk hibárnálás:

Ha 2 db disk Raid nélkül, + 2 x 1 db Disk RAID-ben (DS413J)
van, akkor a NAS képes hibernálni a nem használt Diskeket egyesével?

Tudná valaki tesztelni vagy megkérdezni a Gyártót?
(Szerintem az áramfelvételi adatokból lehet kikövetkeztetni)

Köszi

WinZol
WinZol

HozzászólásSzerző: Elrond » 2013.02.25. 11:19

Az 5. kérdésedre a válasz természetesen igen, a 413j gond nélkül megbírkózik az általad említett feladatokkal.
Synology.hu adminisztrátor
Elrond

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2013.02.25. 11:15

Szia!
1. Tehetsz. De nem „max. biztonság” az, amikor 6 TB nincs védve...
2. Nem tudom, talán igen.
3–4. Ha a processzor egyforma két modellben, akkor kb. ugyanazt tudja. A RAM csak akkor fontos, ha nagyon sok alkalmazás van már rá telepítve. De a DX bővítők alkalmazásakor a bővítőegységben is elmegy egy lemez a biztonságra, mivel gyakorlatilag egy külön RAID tömb lesz azon is, így 4 lemeznél csak 2 kapacitását tudod használni, míg a DS413-ban 3 kapacitása a szabad RAID5 esetén.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: WinZol » 2013.02.24. 23:49

Sziasztok!

Otthonra szeretnék egy NAS-t. A márka már eldőlt Synology.

A kérdések:
1. Egy négylemezes (413J) NAS-ba tehetek úgy hogy 2 x 750 GB 2,5 HDD RAID
+ 2 db 3 TB RAID nélkül? (Így meglenne a max biztonság és a tárhely is (6,75 TB)
2. A fenti felállásban a NAS képes hibernálni a nem használt Diskeket egyesével?
3. A DS413 vagy a (DS213+ + DX213) azonos teljesítményt túd? (Tudom -512 MB Ram)
Ugyanaz kihozható mindettőből?
4. A DS213+ + DX213 párossal is meg lehet oldani az 1. pontban leírt konfigot?
Mik ennek a gyenge pontjai?
(Kb. azonos ár és azonos fogyasztás, csak a beruházás szétszabdalható!)
5. Mennyire bírná az alábbi extrém helyzetet a DS413J?
2 db Set top box adatot tárol (2 x 1 Mbit/s) +
2 db média lejátszó adatot kér DLNA-tól (pl. TV)
+ torrent

Köszi a segítséget előre is.

WinZol
WinZol

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2013.02.24. 17:02

balobaa írta:Kapok esetleg mennyiségi kedvezményt, ha hozok egy barátot? :)

Ezt majd beszéld meg a forgalmazóval, akitől vásárolsz végül! A NAS-on a Photo Station alkalmazásban is van két beépített online képszerkesztő, az egyik egész komoly, a PhotoShop-hoz hasonlít, és bármely webböngészőben futtatható. A Picasa-ra feltöltött képek azok nem a NAS-odon vannak ugye. Azt gondolom, ha van saját NAS-od, nem fogod a Picasa-t használni.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: balobaa » 2013.02.22. 22:20

Gandalf írta:
balobaa írta:Ha előfizetek egy felhőre, elég nekem egy egylemezes nas?...

Számunkra szimpatikus alternatíva lehet, hogy egy barátodat is rábeszéled a Synology-ra, és neten keresztül egymás NAS-ára mentetek :)

Köszönöm szépen a válaszokat Elrond és Gandalf!
Kapok esetleg mennyiségi kedvezményt, ha hozok egy barátot? :)
Igen, a fizikai sérülések elkerülése érdekében tényleg jó lenne valami felhő, egyelőre nincs olyan ismerősöm, akit rá tudnék venni egy ilyen beruházásra, így marad a cloud. Az Amazon Glacier nekem egy kicsit kínai, mármint, ami az árakat illeti, a STRATO meg drága, ha már 100GB felett vagy, úgyhogy még hezitálok...
Visszatérve még a Picasa-s (nem webes) kérdésre, jól gondolom, hogy ha mondjuk feltöltjük a laptopra a képeket egy fényképezőgépről, akkor először ott meg kell szerkesztgetni, aztán kell átrakni a NAS-ra, mert a NAS-on nem lehet már szerkesztgetni?
Ha már átmozgattuk a képeket a NAS-ra, akkor a laptopon megnyitott picasa-ban nem látszódnak a fényképmappák? Vagy fel lehet valahogy hivatkozni a mappákat?
Köszönöm előre is a válaszokat és elnézést a fárasztó kérdésekért!
balobaa

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2013.02.22. 18:05

balobaa írta:Ha előfizetek egy felhőre, elég nekem egy egylemezes nas?...

Lehet, jobban megéri azt az előfizetést a kétlemezes NAS felárára költeni... Persze, ekkor nincs meg az a biztonság, hogy ha leég, ellopják, felrobban, stb. A Synology-n csomagként telepítheted az Amazon Glacier és a STRATO HiDrive felhőszolgáltatás, ezekre tud a NAS is backupolni, illetve külső HDD-ra is lehet ütemezni mentést. Számunkra szimpatikus alternatíva lehet, hogy egy barátodat is rábeszéled a Synology-ra, és neten keresztül egymás NAS-ára mentetek :)
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Elrond » 2013.02.22. 16:48

Ha teheted, szerintem mindenképpen 2 lemezest vegyél 2x2 TB-tal, RAID1-ben. Ha fontos a biztonság, akkor ennél jobb megoldás nincs.
Egyébként ezekre a feladatokra, amiket írtál elég lesz a 212j modell is. Torrentezhetsz bátran, illetve az említett két lejátszót is ki fogja szolgálni, akár egyszerre is.
Az eSATA és a USB3 akkor jó, ha valamilyen külső eszközről (amin szintén van ilyen csatlakozó) szeretnél másolni a NAS-ra.
Bármelyik modellt el tudod érni bárhonnan, természetesen akkor is, ha elalszik.
Synology.hu adminisztrátor
Elrond

HozzászólásSzerző: balobaa » 2013.02.22. 09:58

Sziasztok!

NAS vásárlás előtt vagyok és (abszolút tudatlanként) a következő igényeim lennének:
Családi képeket, videókat szeretnék rajta tárolni és nézegetni össz. kb 150GB (jelenleg). Lennének filmjeim, zenéim, valamint néha torrenteznék egy kicsit és szeretnék még két Dune HD TV 102 WiFi-t venni és ezeken videót lejátszani két tévén (nem egyszerre). 2TB-os vinyót vennék bele, egyelőre bőven elég.
A fényképeket és videókat szeretném is a lehető legnagyobb biztonságban tudni, mert pótolhatatlanok, ezért szeretnék előfizetni egy felhőszolgáltatásra is egyben. A CrashPlan-re gondoltam elsősorban, de ahogy nézelődtem, többen ajánlották a BackBlaze-t, a Jungle Disk-et, az Amazon S3-at meg a Livedrive-ot, mert arra panaszkodtak, hogy a CrashPlan lassan backupol. Van valakinek ezzel, vagy bármelyik mással tapasztalata?
Ha előfizetek egy felhőre, elég nekem egy egylemezes nas? Ha igen, elég a 112j? Mikor előnyös számomra, ha a NAS-on van 3.0-s USB és eSATA port? Egyelőre egy pc és két laptop adatait fogom felpakolni a NAS-ra és ezekkel fogok rá fellépni.
A j-s NAS-okat bárhonnan elérem (ha nem vagyok otthon), ha van internetem? Akkor is, ha elalszik?
A NAS-ra felpakolható valamilyen CrashPlan app, vagy valamilyen másik cloud szolgáltatás?
Feleségem hobbifotós és a három gyerekről készült képeket picasa-ban szerkesztgeti. Ha fent lesznek a képek a NAS-on, a saját laptopján fogja tudni szerkesztgetni a picasa-val a NAS-on lévő képeket?
A teljes biztonság érdekében érdemesebb lenne a 212j-set tükörbe tennem? 2x2TB-tal? 2 lemezesek közül is felmerül a kérdés, hogy elég-e a j-s verzió a fentiekre?

Köszönöm szépen a választ!
Üdv.:BB
balobaa

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!