otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.12.07. 23:51

Nos, igyekszem sorban menni... A Time Capsule egy buta dolog lesz már a NAS-hoz képest, én eladnám, mert feleslegessé fog válni. Egyébként továbbra is használhatnád, mint eddig, de minek fogyasszon, ha a NAS is tudja mindazt, ráadásul biztonságban is van rajta a másolat (ha legalább 2-lemezes). A NAS-okat a legtöbben a RAID-es biztonság miatt veszik, mert féltik az adataikat egy merevlemezhalál esetén. De Te tudod, hogy Neked mennyit érnek, egy egylemezes DiskStation olcsóbb, illetve a legalább két lemez is drágább, mint az egy. Az Airplay-es kérdés nem tiszta nekem. A zene nem az éterbe kell, hogy jusson, hanem valami lejátszóra. Pl. egy erősítőre, vagy akár csak az iPad-re. De ehhez nem kell semmi plusz, a Synology Audio Station alkalmazása megold mindent, és Airplay kompatibilis lejátszókat is ki lehet benne jelölni, mint zenelejátszót. Ja, hogy internetrádió! Az nem tudom milyen Nálad, de mindegyik képes DLNA-szerverről lejátszani, ez pedig benne van a Synology-ban. Az általam ismert zenelejátszók és okostévék mind le tudnak játszani egy Synology-ról. Ha van wifis routered, akkor vezeték nélkül is, ha az nincs, akkor ethernet-hálózaton keresztül. De az iPad-ek miatt kell lennie Nálatok wifinek.
A zenékhez, zenéléshez nem kell feltétlenül iTunes. Felmásolod a NAS-ra őket gyakorlatilag bármilyen formátumban, majd innen számos módon elérhetőed őket. Olyan eszközön, amelyen van iTunes, megjelenik mint hálózati iTunes könyvtár. De iOS-en a DS Audio ingyenes gyári alkalmazás telepítése után ebben a programban is szólhat minden, ráadásul akár FLAC formátum s, amit az iTunes nem játszana le. A számítógépeken sem kötelező az iTunes a lejátszáshoz: a NAS-on futó Audio Station-re akár a munkahelyedről is be tudsz lépni, és a számítógépen lejátszani bármit. De még sorolhatnám. Azt javaslom, vásárlás előtt keress fel egy forgalmazónkat, ahol ki tudod mindezt próbálni!
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: synNiko » 2012.12.07. 21:53

Tanácsot kérnék: kezdőként ezen a terepen, egy otthoni hálózatot szeretnék, amit használna 1 PC-s és 1 MacBook Pro laptop, 2 iPad, 2 androidos okostelefon, 1 internetes rádió, 1 internetes okosTV, van még egy 1 TB-os TimeCapsulám is, amire jelenleg a Macet backupolom, és hozzákapcsolva egy sima háttértár, arra a férjem PC-jét. (A TimeCapsulát pl nem tudom, be lehet-e a rendszerbe iktatni, vagy el kell adnom? Merthogy a Synology NAS-on van TimeMachine szolgáltatás.)
Amit szeretnék, hogy minden mindennel működjön, a NAS backupoljon a két laptoppal, és távolról is elérhető legyen - biztonságosan! - a "házi-felhő". Kb 3 TB elég lenne most, filmekre, zenékre, mp3 és más formátumú előadásokra, és a dokumentumokra. Érdemes-e raid-del használni? Mert akkor lehet hogy nem elég a 3 TB. Kell-e külön airplay, vagy min keresztül jusson az éterbe mondjuk a zene? (A rádióhoz vannak természetesen hangszórók.)
És egy IP kamerát is kapcsolnék a rendszerbe (ha már lúd, legyen kövér...)
A gyakorlatban egyébként hogy működik a dolog, gondolok itt arra, hogy pl sok előadássorozatunk van, amit tárolnánk a NAS-on, ehhez nyilván az iTunes-ba kell felvenni, mp3-ra konvertálva ugye automatikusan, majd feltölteni a NAS-ra? Vagy hogy...? (Pillanatnyilag csak ködös elképzelésem van a működéséről.)
synNiko

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.12.07. 12:52

johngrisham írta:Én úgy gondolom, hogy az a teljes biztonság, ha az adatok földrajzilag is távol vannak egymástól...

Szerintem is. A rendszer nem tükrözése a távoli backup esetében nem gond, ha csak az adatok érdekesek természetesen.
A nem beavatkozás nélkül annyit jelent, hogy ha lemezt cseréltél a meghibásodottban, akkor el kell indítanod egy visszamásolás jobot megosztásonként, míg ha ez egy kétlemezesben történik, akkor ez magától megy, minden megosztással, userrel, stb.
Természetesen működik a dolog amit szeretnél, nem lebeszélni akarlak róla, csak leírtam, mi a nehézkesebb így, mint ha NAS-on belül megy a tükrüzés.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.12.07. 12:47

kabar írta:Nem tudom miért nem jelent meg az előző hozzászólásom, de most is megpróbálom...

Azért nem jelenik meg, mert ez moderált fórum, amint jóváhagytuk, akkor látod csak. Ne posztolj többször!
Teljesen elég minderre egy DS212j is. A 256 MB több, mint elég mindenre otthon, a hálózati sebesség meg gyorsabb, mint az általad is ismert DS109-é.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: johngrisham » 2012.12.07. 12:35

Gandalf írta:Tekintve hogy hálózaton keresztül kell másolgatni, természetesen lassabb lesz. És csak az adatok lesznek tükrözve, az adott rendszer nem. Illetve nem beavatkozás nélkül épül vissza a biztonság, ha tönkremegy az egyik lemez. De van aki egylemezes NAS-t használ, és ami fontos, azt rendszeresen pl. USB-s lemezre menti, szóval az elvárásoktól függ, hogy Neked elég kényelmes-e így.

Sziasztok!

Én úgy gondolom, hogy az a teljes biztonság, ha az adatok földrajzilag is távol vannak egymástól. Egy kétlemezes NAS (vagy az usb-re mentés) nem véd meg a lakást érő erőszakos behatásoktól, mint pl. lakástűz, villámkár, rablás, stb. Ezért gondolkodtam a 2 db NAS-ban egymástól távoli (kb 100 km) elkülönítéssel. Ez a back up-szerű raid tükrözés annyiból lenne jó, hogy amint felmásolok valamit az rögtön tükrözné egy másik biztonságos helyre manuális beavatkozás nélkül.
A rendszer tükrözésének hiányát nem értem. A DSM frissül mindkét készüléken, nem? A 2. NAS-hoz nem kell hozzáférnie senki másnak, az csak "back up". Ott nem kell frissülni a jogosultságoknak.
"Illetve nem beavatkozás nélkül épül vissza a biztonság, ha tönkremegy az egyik lemez." Ez azt jelenti, hogy ha az 1. NAS-sal gond van, akkor a 2. NAS-ról nem tudom helyreállítás az 1. NAS-t? Ez olyan bonyolult, hogy egymástól távol legyen két tükörkép hdd, úgy, hogy a sebesség terén kompromisszumot tudok kötni. Nem TB-at kell tükröznie naponta, csak max ha felmásolok 100 MB képet, vagy egy 1,5 GB filmet. Ezt 1 este alatt a mai világban meg kell tudnia oldani a rendszernek, szerintem.

Üdv: John Grisham
johngrisham

HozzászólásSzerző: kabar » 2012.12.07. 10:36

Nem tudom miért nem jelent meg az előző hozzászólásom, de most is megpróbálom. Otthonra mennyire lehet jó választás a DS212J. Nekem eddig csak a +-osokkal volt lehetőségem ismerkedni, illetve régebben a 109-essel, de az sem volt j-s, és ráadásul rról nem is tudom, hogy lejátsza-e az újabb nagyobb videókat. Tehát a kérdésem az, hogy a DS212j otthoni körülmények között video -stream-re (két tv+ médialejátszó) valamint kis letöltögetés, fotó tár használata mennyire fogja meg a kevesebb memóriával rendelkező és lassabb processzorú gépezetet?
kabar

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.12.06. 10:18

Tekintve hogy hálózaton keresztül kell másolgatni, természetesen lassabb lesz. És csak az adatok lesznek tükrözve, az adott rendszer nem. Illetve nem beavatkozás nélkül épül vissza a biztonság, ha tönkremegy az egyik lemez. De van aki egylemezes NAS-t használ, és ami fontos, azt rendszeresen pl. USB-s lemezre menti, szóval az elvárásoktól függ, hogy Neked elég kényelmes-e így.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: johngrisham » 2012.12.06. 08:18

Sziasztok!

A RAID biztonságát ki lehet váltani 2 db egylemezes NAS tükrözésével? Tudja ugyanazt a tükrözés, mint a RAID?

Üdv: John Grisham
johngrisham

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.12.05. 18:03

Azt nem mondhatom, hogy nem keresik, de a RAID-et tudókból több fogy természetesen, mert a legtöbb vevő az adatai biztonsága érdekében vesz NAS-t. A „kiírás” drágább, mint a NAS-ban lévő merevlemez, a felhő pedig lassú és korlátozott méretű. De amíg ezekkel elégedett vagy, bátran vegyél 1-lemezest! Ahogy látod, a legkisebb 1-lemezes kicsit gyengébb, mint 2-lemezes változata, de a hálózatos lejátszáshoz még több lejátszó/TV esetén is bőven elég. Szóval bátran válaszd bármelyik DS1xx kezdetű modellt, ha tényleg nem kell a RAID!
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Mikulas » 2012.12.04. 20:25

Szia Gandalf
Beleolvastam a hozzászólásokba és érdeklődnék, hogy az 1 rekeszes NAS-okat valami oknál fogva nem keresik az emberek? Én szeretnék egy DS112+ venni. Igazából filmeket, zenéket és képeket szeretnék főleg tárolni. Ebből a képek a fontosak, de azokat ki szoktam írni, illetve felhőben is tárolom. A kérdés, hogy így elegendő lehet egy fentebb említett NAS egy WD RED 2TB HDD-vel. Használat szinten stream-elni szeretnék HD filmeket illetve zenéket lejátszani és képeket nézni egy SMART TV-n. (Ezt természetesen kábelesen oldanám meg).
Előre is köszönöm a válaszod.
Dániel
Mikulas

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!