otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.12.03. 13:52

janisjoplin írta:...Lehetséges.hogy beletegyem a filmekkel tele lemezt?
Így lenne 4 tb-om.Ezt a raid dolgot sajnos nem értem.Ha azt akarom.hogy ne vesszenek el a filmjeim akkor az egyik lemezt használhatom-
a másik lemez meg lenne a mentés?A kérdésem.hogy a 4 tb-bol mennyi helyet használhatok?
Köszönöm..
Janis Joplin..

Éppen lehetséges, hogy beletedd, de le fogja formázni nyomban a NAS. Saját magának megfelelő módon partícionálnia kell, és rendszert telepíteni az első partícióra. Ha biztonságot akarsz (ne vesszenek el a filmjeid, ha az egyik lemez elromlik), akkor legalább két lemez kell a NAS-ba. Akár hány lemez is van benne, mindig eggyel kevesebb kapacitása használható, ahogy ITT meg tudod nézni. Tehát amíg csak két darab 2 TB-os lemezed van, addig 2 TB szabad helyed lesz. Ha veszel egy harmadikat, akkor már 4, a negyediknél pedig 6 TB szabad helyed lesz, és bármely lemez elromlik, nem veszítesz adatot.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: janisjoplin » 2012.12.02. 16:42

DS413j+1 db 2 tb-os merevlemez-t szeretnék venni.Van egy popcorn-om egy 2 tb-os lemezzel ami tele van filmekkel.
Lehetséges.hogy beletegyem a filmekkel tele lemezt?
Így lenne 4 tb-om.Ezt a raid dolgot sajnos nem értem.Ha azt akarom.hogy ne vesszenek el a filmjeim akkor az egyik lemezt használhatom-
a másik lemez meg lenne a mentés?A kérdésem.hogy a 4 tb-bol mennyi helyet használhatok?
Köszönöm..
Janis Joplin..
janisjoplin

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.12.01. 17:48

Azt gondolom, ez a legjobb RAID-megoldás egy NAS-ban a világon, ha már Synology-d lesz, miért pont ennek az előnyét ne élveznéd...
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Bolha23 » 2012.12.01. 16:37

Köszönöm a válaszaitokat, akkor marad az SHR.
Bolha23

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.12.01. 15:36

MrJanika írta:Gandalf mester előző hozzászólását annyiban pontosítanám, hogy annak akinek nem kell az SHR adta rugalmas kötetbővítési lehetőség, az továbbra is válszthatja létrehozásnál a "klasszikus" RAID-1(-5)(-6) lehetőségeket...

Hm... valamiért úgy emlékeztem, hogy ilyen már nincs, mivel semmi értelme nem lenne ezt választani az SHR helyett. De akkor megint bölcsebb lettem kicsit :)
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: MrJanika » 2012.12.01. 14:32

Bolha23 írta:... Nyilván idővel a jelenleg indulásnak betett HDD-k helyett nagyobbak kerülnek be, és az is valószínű, hogy a csere nem egyszerre fog megtörténni. Mindezek alapján jól teszem ha az SHR-t választom?..

Gandalf mester előző hozzászólását annyiban pontosítanám, hogy annak akinek nem kell az SHR adta rugalmas kötetbővítési lehetőség, az továbbra is válszthatja létrehozásnál a "klasszikus" RAID-1(-5)(-6) lehetőségeket. De ahogy írod, nem egyszerre fogsz berurázni 4 nagyobb HDD-re, ezért mindenképpen majd az SHR javasolt.
Synology.hu moderátor
NAS: Synology DS1812+
MrJanika

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.12.01. 13:07

Nincs olyan, hogy hagyományos RAID5, vagy RAID1 a Synology-n. Azt itt SHR-nek hívják (SHR2-nek a RAID6-ot), tehát mindenképpen fogod tudni bővíteni.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Bolha23 » 2012.12.01. 12:00

Sziasztok!

Reményeim szerint a jövő héten tulajdonosa leszek egy DS413J NAS-nak, melyet az egyik forgalmazótoktól rendeltem meg.
4x2 TB merevlemez kerül bele, viszont azon morfondírozom, hogy SHR vagy Raid5 lenne a jobb megoldás, figyelembe véve a későbbi bővítés lehetőségét. Nyilván idővel a jelenleg indulásnak betett HDD-k helyett nagyobbak kerülnek be, és az is valószínű, hogy a csere nem egyszerre fog megtörténni. Mindezek alapján jól teszem ha az SHR-t választom?
Bolha23

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.12.01. 10:10

Beállítható, hogy mely megosztásokban milyen típusú médiákat indexeljen a médiaszerver. Így ha nem kell valahonnan más, mint a fotók, akkor ki kell kapcsolni ott a többi indexelését. De egyébként az ember általában azárt tart külön megosztást a képeknek, hogy oda csak képeket tegyen. DS213j-ről semmi hír (ha lenne sem mondhatnánk meg), az bizonyos, hogy idén nem lesz már új Synology modell. Transzkódolni fullHD-t valós időben (és főleg normális minőségben) szerintem max. egy nagyon erős számítógép tud, legfeljebb konténert cserélni lehet egy Synology-val. Így pl. MKV.t képes m2ts konténerbe átrakni, és így streamelni pl. egy PlayStaion 3 felé (ami régebben nem játszott MKV-t, bár most ár talán igen). Zenét (pl. FLAC, WMA) tud MP3-ba transzkódolni az a Synology, amiben van lebegőpontos aritmetika, az már nem olyan nagy falat, mint a videó.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: skiss » 2012.12.01. 00:27

Gandalf írta:ha 40 ezer képed van, akkor az USB Station-höz hasonlóan itt is napokig fog tartani azok indexelése, mivel ilyenkor kisebb méretű nézőképet is számol. Sőt, ha a Photo megosztásba videókat is teszel, akkor azokat is konvertálja, és hónapokig is tarthat.

Hmmm :) :( még szerencse, hogy megkérdeztem, mert ilyesmi sehol nincs leírva. Durva dolgok ezek.. lehet ezen valamit állítani/kikapcsolni?

Gandalf írta:A HDD minden modellen hibernál, ha nincs rá szükség magától. Hasonlóan a rendszer is készenléti módba áll, ha nincs mit csinálnia. Ezekből nem kell külön felébreszteni, majd egy feladat felébreszti (pl. ha hozzányúlsz egy rajta tárolt fájlhoz). Ha távolról be akarod kapcsolni a NAs-t, amely teljesen ki van kapcsolva, akkor a DS212j kiesik, az ilyet nem tud (de nem minden router alkalmas erre a feladatra egyébként).

Köszi, ez így jól hangzik.

Gandalf írta:Én elgondolkoznék egy 4-lemezes DS413j-n is, ha már most ennyi fájlod van, lehet, hogy hamarosan kevés lesz a két lemez... Ráadásul ha már DS213, akkor onnan nem elérhetetlenül drágább a 4-lemezes j-s modell sem.

Egyelőre elég lesz egy kétlemezes 2x2Tb-os konfig... De ha már szóba került, a 213j kb mikorra várható?

Gandalf írta:Ha a Samsungod nem kezeli az MTS fájlokat, akkor ezen a Synology sem fog változtatni, egy jó médialejátszó lehet a megoldás.

hmmm, akkor szintén jó, hogy megkérdeztem, mert azt hittem, hogy tud transcode-olni a mediaszerver, ha a lejátszó nem ismeri a formátumot.

Mindenesetre nagyon köszönöm a válaszodat.

Üdv,
skiss
skiss

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!