otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.11.19. 00:21

A feladatokra bármelyik 2-lemezes modell elegendő lenne. De ha 40 ezer képed van, akkor az USB Station-höz hasonlóan itt is napokig fog tartani azok indexelése, mivel ilyenkor kisebb méretű nézőképet is számol. Sőt, ha a Photo megosztásba videókat is teszel, akkor azokat is konvertálja, és hónapokig is tarthat. A HDD minden modellen hibernál, ha nincs rá szükség magától. Hasonlóan a rendszer is készenléti módba áll, ha nincs mit csinálnia. Ezekből nem kell külön felébreszteni, majd egy feladat felébreszti (pl. ha hozzányúlsz egy rajta tárolt fájlhoz). Ha távolról be akarod kapcsolni a NAs-t, amely teljesen ki van kapcsolva, akkor a DS212j kiesik, az ilyet nem tud (de nem minden router alkalmas erre a feladatra egyébként). Én elgondolkoznék egy 4-lemezes DS413j-n is, ha már most ennyi fájlod van, lehet, hogy hamarosan kevés lesz a két lemez... Ráadásul ha már DS213, akkor onnan nem elérhetetlenül drágább a 4-lemezes j-s modell sem.
A Plex-nek semmi köze a tévéd kiszolgálásához, csak Plex klienst tud kiszolgálni, ilyen meg tudtommal csak pár LG tévében van. Ha a Samsungod nem kezeli az MTS fájlokat, akkor ezen a Synology sem fog változtatni, egy jó médialejátszó lehet a megoldás.
Működés közben számos forgalmazónál meg lehet nézni egy Synology-t, érdeklődj náluk, ha a weboldalukon nincs feltűntetve, ez a lehetőség. A kérdésekre meg remélem mindegyik tud jól válaszolni.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: skiss » 2012.11.18. 01:58

Szia Gandalf,

Topiknak megfelelő kérdésem lenne :) Az alábbi igényeknek megfelelően melyiket javasolod otthonra? Alapvetően valamelyik 213-as modelben gondolkodok, de lehet elég gyengébb is?
- filmek (xvid, dvd, hd) lejátszása samsung smarttv-n
- családi fotótár (kb 200Gb-nyi, 40000 db kép. kb 1100 mappában) lejátszása laptop + samsung smarttv-n
- családi videótár (kb 100Gb-nyi .MTS file-ok, kb 1200db) lejátszása laptop + samsung smarttv-n (nem ismeri az MTS-t)
- zenegyűjtemény (kb 100Gb-nyi FLAC, és kb 60Gb-nyi mp3) lejátszása laptop + valamilyen hálózati zenelejátszón
- egyéb személyes doksik és adatok (kb 10-20Gb) + a fenti gyűjtemény biztonságos tárolása (tükrözés) + gyors hozzáférése laptopról
- ftp lehetőség kifelé és távoli hozzáférés az adatokhoz nekem
- mobil hozzáférés a tárhoz
- nagyon minimális torrent (de azt amennyit használom akár laptopról elintézem)
- viszont a végére hagytam a legfontosabbat: mivel ezeket nem minden nap használnám, vagy ha minden nap is, akkor sem 24/7-ben, így nagyon fontos, hogy takarékra tudja magát tenni.

A takarékos móddal kapcsolatban pedig már fonalat veszettem: van a hdd hibernáció, system hibernáció és kikapcsolás. Mind a háromból felébreszthető neten keresztül? Vagy akár valami külső gombnyomásra is?
Illetve hogy lehet ezekbe az állapotokba juttatni, ha mondjuk befejeztem a zenehallgatást a hálózati zenelejátszón, akkor megnyomok egy külső gombot? vagy csak laptopon keresztül tudom? vagy várnom kell mondjuk 1 órát (gondolom beállítás kérdése) és automatikusan lelövi magát?

Ami miatt a fenti érdekes adatokat beírtam a gyűjtemények mellé zárójelbe, az az, hogy egy éve futottam egy kört az USB station-nel, mert azt gondoltam, hogy a fentieket kiszolgálná az is, hiszen nincs konkurrens használat, egyszerre csak egy dolgot csinálok, és épp egy külső vinyón van most is a fenti lista, de sajnos az USB station egy olyan buta jószág volt, hogy a DSM médiaszerverének nem tudtam kijelölni mappákat, csak az egész külső meghajtót tudta médiatárként kezelni, de az viszont megfeküdte a gyomrát. Rákötve a külső 500gb-os vinyót 3 napon keresztül olvasta a médiatárat, amit én 2-szer megszakítottam, és újrakezdtem, sőt akkor jött ki a 3.2-es DSM, még azt is frissítettem, de hiába, a végén emiatt visszavittem az cuccot az üzletbe... Alkalmatlan volt...
Azóta láttam hogy van valami Plex médiaszerver, ami talán jobban konfigurálható, de még nem használtam, nem tudom mit tud.

Szóval most szeretnék egy tuti cuccot venni, amit egyszer beállítok, és évekig nem lesz gondom vele, és könnyen ki-be tudom kapcsolgatni.

És egy bónusz kérdés: lehet-e valahol (bemutatóterem) ezeket a készülékeket működés közben kipróbálni, megnézni, esetleg személyesen kérdezgetni a használatról?

Válaszod előre is köszönöm,
skiss
skiss

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.11.15. 10:39

Szia! Ezen feladatok egyidejű ellátására is elegendő a DS212j.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Satu » 2012.11.14. 12:30

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, hogy megfelelő lenne-e az alábi feladatok zökkenőmentes kiszolgálására a DS212j típusú NAS (2x2TB WD Green, Raid 1):
A NAS-on szeretnék tárolni filmeket, zenéket, képeket és ezeket elérni különböző eszközökkel.
Amire használnám:
- Full HD filmek megtekintése egyszerre két média lejátszóval (Popcorn C200, és egy olcsóbb beszerzésre váró)
- Zeneszámok elérése (MP3 és online rádió) egy másik eszközzel (egyelőre nem találtam olyan eszközt, ami megfelelne)
- Képek nézegetése PC-vel
- Kívülről bejelentkezés VPN-re, amin keresztül elérhető az internet (bizonyos helyeken tiltott oldalalak megtekintése céljából)

Köszi!
Satu

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.11.12. 12:30

1. Az idővonal szerintem a képfájl dátumából dolgozik. De lehet, hogy ha van ilyen EXIF adat, akkor az élvez prioritást. Az arcfelismerés béta stádiumban van, de kipróbálható, bizonyos szinten már működik. Nem hekkelünk mi semmit a rendszerre. Nem is biztatunk erre senkit. Főleg, amíg van egy Photo Station, és hasonlóan jó alkalmazások hivatalosan.
2. Addig tart, amíg az adott processzor nem korlátozza azt. Jelenleg a 2008-as széria is DSM4.1-et használ.
3. A legtöbb vevő szerintem Green-t használ. A sebesség terén a gigabites hálózat sebessége és a DS413j a szűk keresztmetszet, nem a lemez. De ha teheted, vegyél RED-et, több garancia van rá, bizonyosan megbízhatóbb is.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: BobicsKornel » 2012.11.11. 17:33

Sziasztok!

Erősen gondolkodom egy DS413j beszerzésén, viszont van néhány kérdés, amire nem találtam választ (eddig):
1. A PhotoStation automatikus idővonala a fénykép EXIF adataiból dolgozik? Van arcfelismerés a programban? Sajnos a DSM 4.1 tesztszerverén erre nem találtam megoldást. Jelenleg Picasat használok (telepített verziót, nem a webes tárhelyet), és teljesen meg vagyok vele elégedve. Manuálisan felcímkézni mindenkit a képeken kissé problémás lenne... Próbáltátok már "ráhekkelni" a Picasat a rendszerre?
2. Meddig lehet frissíteni a DSM szoftvert egy adott NAS esetén? Úgy értem meddig tart egy konkrét típus terméktámogatása?
3. Korábban említettétek a WD Red szériás merevlemezeket, hogy otthoni használatra feleslegesek. Mi a helyzet az 5400 RPM-es Green szériával? RAID5-ben szeretném használni őket, a sebesség terén nem lesznek szűk keresztmetszet?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv,
BK
BobicsKornel

HozzászólásSzerző: IRO » 2012.11.08. 09:39

bitrain írta:A ds212j-n van vpn szolgaltatas illetve boxee box al hasznalhat?

A VPN-hez annyit tennék hozzá, hogy a DS212j-n egyszerre maximum 5 behívás lehet. A VPN szerver csomagot külön kell telepíteni!
Itt meg tudod nézni pontosan miket tud a 212j:
http://www.synology.com/products/spec.p ... #p_submenu
IRO

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.11.08. 09:26

Minden Synology egyforma szoftveres téren, így mindegyiken van természetesen VPN is, a rendszer része. A D-link cuccát nem igazán ismerem, de mivel a Synology az összes létező hálózati protokollt ismeri (SMB, NFS, AFP, DLNA), bizonyosan igen a válasz.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: bitrain » 2012.11.07. 18:58

Koszonom a valaszt Gandalf. Meg 1 kerdesem lenne. A ds212j-n van vpn szolgaltatas illetve boxee box al hasznalhat?
bitrain

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.11.07. 17:57

a DS212 már megszűnt pár hónapja, DS213 van helyette, ahogy láthatod. Nincs egyszerre ugyanolyan 2012-es és 2012-as modell is. Természetesen minden aktuális modellen megy a 4.1, így a DS212j-n is.
Gandalf
Adminisztrátor

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!