otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.02.25. 18:43

Természetesen lementés nélkül bármikor bővíthető a meglévő kötet újabb lemezzel, akár 2-lemezes RAID1-ből is tovább tud lépni a NAS RAID5-be.
Második kérdésedre is igen a válasz, ha nem akarod, nem a meglévő kötethez/lemezhez épül hozzá az új diszk, hanem akár külön is lehet, rajta egy újabb kötet, bámiféle RAID nélkül. Én azért erőltetném a RAID5-öt, hamár van egy ilyen eszközöd, ne mondj le a biztonságról!
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Zaren » 2012.02.25. 17:00

Sziasztok!

A közeljövőben tervezek egy NAS-t vásárolni, és ezzel kapcsolatban lenne 2 technikai kérdésem. 4 vagy 5 fiókos modellben gondolkodom (DS411+II vagy DS1511+), viszont elsőre nem lenne feltöltve a maximális lemezszámra, hanem 3, majd ezt bővíteném a későbbiekben. A kérdésem a következő:
- ha a 3 lemezt RAID5 konfigban használnám, akkor a 4. és 5. lemez bővítésekor az eddigi lemezeken tárolt adatok elvesztése vagy lementése nélkül meg tudom csinálni az új lemez hozzáfűzését a tömbhöz? (gondolom, hogy igen, mert különben ha egy lemez meghibásodna, nem tudnám visszaállítani a maradékról a teljes tartalmat)
- ha nem RAID tömbökben használnám a lemezeket, hanem külön-külön, akkor beállítható-e, hogy az új lemez behelyezésekor ugyanezt a logikát kövesse és ne próbáljon a lemezekből semmiféle tömböket meg összefűzéseket készíteni a NAS
automatikusan, hanem külön kezelje az új HDD-t is? (itt elsősorban nem a biztonság, hanem a hálózatos adattárolás a fő lényegi szempont)

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv.
T.
Zaren

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.02.24. 10:58

A NAS nem játszik le semmit. Ha így lenne, akkor videókimenet lenne rajta. Mindössze a médiafájlt küldi a lejátszó eszköz felé. Mint a számítógépek között fájlmásoláskor. Az, hogy a NAS ismer videóformátumokat, nincs benne a specifikációban. Az van benne, hogy a médiaszerver alkalmazása ismeri ezeket. Tehát ha egy „okostévéhez” (ami egyébként buta, ha csak médiaszerverről tud DLNA-n lejátszani) ezeket a formátumokat tudja megfelelőn streamelni. A különálló médialejátszók már szabványos számítógép hálózati protokollon keresztül (Samba, NFS) olvassák a NAS-on tárolt médiafájlokat, így nem is használod ilyenkor a Synology médiaszerverét, és csak az számít, hogy a lejátszó mit képes lejátszani. DLNA-n keresztül az is érdekes, hogy a lejátszó mit tud feldolgozni, és az is, hogy a médiaszerver mit tud küldeni. A Synology médiaszervere egyébként gyakorlatilag a legjobb a NAS-on futó DLNA-szerverek között, inkább az „okostévé” tehet majd róla, hogy pl. egy adott bitsebességű filmet már nem tud lejátszani. Ezért mindenképpen egy profi lejátszót javasolnék majd a tévé helyett, pl. egy PopcornHour, vagy Dune HD – ha fontos a kényelem és a maximális kompatibilitás.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Hopkins » 2012.02.23. 22:48

Sziasztok!

Sokat gondolkodtam, hogy egy itthoni médiaszerver feladatait milyen gép tudná ellátni, és végül is nagyon úgy tűnik, hogy egy Synology nas-ra fog esni a választásom.
A 212es széria típusai közül választanék, de nem tudom melyiket.

Alapvetően fájlszerverként használnám, illetve maximum 2 ip kamerát kötnék rá a jövőben, aminek a felvételeit kéne rögzítenie (tehát ez a funkció folyamatosan terhelné a nast), ezen kívül pedig filmet illetve zenét hallgatnék a szerveren keresztül.

Ez utóbbi funkcióval kapcsolatban kérdések merültek fel bennem. Azt nem értem, hogy ha pl. egy okos tévén vagy egy tévéhez kötött médialejátszón keresztül akarok nézni egy a szerveren található filmet, akkor azt a nas játsza le és közvetíti a tévé felé? Mert ugye benne van a specifikációban, hogy ismer a nas sokféle videó meg feliratfájl formátumot. Vagy létezik emellett olyan lehetőség is, hogy a médialejátszó vagy okos tévé játsza le a filmet és a nas pedig csak a videofájlt szolgáltatja? Bocs, ha értelmetlenül írtam, de nem tudtam jobban megfogalmazni, mert elég nagy a kavar a fejemben ezzel kapcsolatban.

Előre is kösz a választ!
Hopkins

HozzászólásSzerző: Black » 2012.02.13. 19:13

koszi69 írta:Megnéztem a webes UI-t. Hogyan működik a VPN?
Kell e hozzá valamilyen más hardver, vagy ezzel létre tudok hozni VPN csatornát (bármelyik készüléketek tudja ezt?)?
Ha igen milyen (bármilyen, pl: OpenVPN kliens) kliens használható a csatlakozáshoz?
Milyen beállítások kellenek a routeren?

Más hardver nem kell. Telepíted a VPN szervert a csomagkezelővel, és én a PPTP-t javaslom az OpenVPN helyett, mert egyszerűbb.
Nem kell semmi egyebet telepíteni. Igaz Android telefonra ugyan kell egy VPN Service app a Marketről.
A routeren kell a port forwardot beállítani PPTP-hez a 1723 portra, és 1194 portra az OpenVPN-hez.

Egyébként itt egy port lista: http://www.synology.com/support/faq_show.php?q_id=299
Black

HozzászólásSzerző: koszi69 » 2012.02.13. 08:35

Köszönöm!

Még valami:

Megnéztem a webes UI-t. Hogyan működik a VPN?
Kell e hozzá valamilyen más hardver, vagy ezzel létre tudok hozni VPN csatornát (bármelyik készüléketek tudja ezt?)?
Ha igen milyen (bármilyen, pl: OpenVPN kliens) kliens használható a csatlakozáshoz?
Milyen beállítások kellenek a routeren?

Üdv, Koszi
koszi69

HozzászólásSzerző: Frodó » 2012.02.10. 16:03

koszi69 írta:Bár próbáltam átlátni az eddigieket, mégis inkább kérdezek... ahogy a kezdők...

Otthoni hálózatba szeretnék NAS-t, az alábbi elképzelések illetve
elvárások vannak most:
- Torrent kliens
- Time Machine támogatás 4-5 Macintosh-nak
- média szerver több lejátszó és TV számára
- fotók, videók és zenék tárolása és megosztása

Egy készülék a jobb választás, vagy 2db 2 lemezes (Torrent-TM és Média
szerver-adatok)? Melyik típus jöhet szóba, persze ár/érték arányt is
figyelve?

Az USB Station 2 kivételével bármelyik Synology NAS képes az általad leírtak megvalósítására.
Ha akár egyszerre is szeretnéd a fent leírtakat, akkor mindenképp egy combos intel processzorral szerelt modellt javasolnék,
de a legkisebb "j"-s modellek is kacagva kiszolgálnak akár 2–3 lejátszót fullHD filmekkel...
Synology.hu adminisztrátor
Frodó

HozzászólásSzerző: koszi69 » 2012.02.10. 13:07

Bár próbáltam átlátni az eddigieket, mégis inkább kérdezek... ahogy a kezdők...

Otthoni hálózatba szeretnék NAS-t, az alábbi elképzelések illetve
elvárások vannak most:
- Torrent kliens
- Time Machine támogatás 4-5 Macintosh-nak
- média szerver több lejátszó és TV számára
- fotók, videók és zenék tárolása és megosztása

Egy készülék a jobb választás, vagy 2db 2 lemezes (Torrent-TM és Média
szerver-adatok)? Melyik típus jöhet szóba, persze ár/érték arányt is
figyelve?
koszi69

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.12.11. 11:30

Hogyan lehet filmet streamelni egy NAS-ról? Legfeljebb SMB-n, vagy AFP-n tudod elérni, és lejátszani máshol, de ez nem streamelés. A 2–2,5 Mbites filmekhez elég a 3 Mbites net. Egy lejátszó program (pl. VLC) megmondja egy filmről, hogy milyen a bitsebessége. A feliratkezeléses kérdés a lejátszás módjától függ. Ha számítógéppel játszanál le a NAS-ról neten keresztül, akkor természetesen a feliratok is működhetnek (pl. SMB esetén). Félreolvastad a gigabites kérdéseddel kapcsolatos dolgokat. Wifire igaz, nem ethernetre. A gigabites switch minden portja külön-külön úgy működik, ahogy a rá kapcsolt eszköz. Nyugodtan lehet akár 10 Mbites készülék is a router egyik portján, attól még a többi készülék gigabites sebességgel látja egymást. Egy n-s wifi hálózatot lassít le egy g-s, vagy b-s eszköz. Vagy a g-s hálót a régi b-s kliens.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: fzoli » 2011.12.08. 21:15

Kedves Gandalf!

Egy DS212j vásárlásán töröm a fejem, ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Felfelé 3 megás internettel rendelkezem. Ez elegendő filmek interneten történő streamelésére? Természetesen nem HD minőségűre gondolok ebben az esetben.
Továbbá érdekelne, hogy megoldható-e a feliratok kezelése? Mivel sokat utazom, nagyon fontos lenne a filmek távolról történő elérése. Következő kérdésem nem szorosan a NAS-hoz kapcsolódik, de mivel a DS212j gigabites LAN-nal rendelkezik, megkérdezem, hátha tudsz tanácsot adni. Valahol olvastam, hogy hiába gigabites a router, ha van a hálózatban olyan eszköz, ami nem gigabites LAN-nal csatlakozik, akkor a router sávszélessége is lecsökken. Erre létezik valamilyen megoldás?

Segítséged előre is köszönöm.
Zoli
fzoli

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!