otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: trafipachx » 2011.04.08. 14:12

A következő kérdésem akkor az lenne, hogy az utódmodellben várható-e komolyabb hardveres fejlesztés/újítás.
Vagy ez nagyon "TOP SECRET" információ? ;)
Érdemes-e várni év végéig az utódra?
A idei évben mostani modellre várható-e komolyabb árcsökkenés?
trafipachx

HozzászólásSzerző: Frodó » 2011.04.08. 12:19

trafipachx írta:A kérdésem, hogy a közeljövőben várható-e modellfrissítés, vagy jódarabíg még ez lesz a modellkínálat...

A 11 végű DiskStation-ök a 2011-es modellévhez tartoznak, és mindig októbertől kezdődik kb. egy új év. Így a DS211 helyett év végén várható csak majd utód. Van még pár 10-es végű Synology, azok fognak megszűnni, vagy megújúlni még nyárig.
Synology.hu adminisztrátor
Frodó

HozzászólásSzerző: trafipachx » 2011.04.08. 12:08

Üdv!

Én is azzal kezdeném mint az előttem szólók, hogy egy NAS hadrendbe állításán gondolkozom.
Az már tiszta, hogy mit is szeretnék, látom az előző hozzászólásokból, hogy a DS211 elegendő torrent, DLNA, Backup, Squeezbox akár egyidejű kiszolgálására.
A kérdésem, hogy a közeljövőben várható-e modellfrissítés, vagy jódarabíg még ez lesz a modellkínálat.
A beszerzése nem égető, ezért is fogalmazódott meg bennem az a kérdés.

További szép napot.

trafipachx
trafipachx

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.04.07. 21:18

Valóban, ha nem egyformák a lemezeid, akkor a nagyobbakból nem tudsz mindent kihasználni. Bár a Synology Hibrid RAID módszere kicsit jobban gazdálkodik a hellyel, azaz kicsit több, mint 1 TB-od lesz (állítólag).
A RAID mód lényegtelen a sebesség szempontjából, az ethernet sebessége a szűk keresztmetszet, nem a lemezek olvasási/írási sebessége. Azok mindenképpen nagyobbak annál, amit etherneten el tudsz érni.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: micro » 2011.04.07. 20:40

Kösz a gyors választ!

RAID 5-nél nem a legkisebb meghajtó befolyásolja a kötet méretét?
Tehát ha van 2 db 500 GB meg 1 db 640 GB, akkor összesen lesz 1 TB helyem?

Nem vagyok a RAID témában jártas (még).

A másik kérdésem az lenne, hogy a RAID 5 ne terheli jobban az erőforrásokat? Azaz RAID 1 nem lenne esetleg gyorsabb?
micro

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.04.07. 20:26

micro írta:Kipattanat a szikra a felemből, hogy szeretnék otthonra egy NAS-t...

Hát, jobb későn, mint soha :)
Sokan használnak ilyet, de ebben a topikban csak az adminok tudnak válaszolni. A zajszint látható az adatlapján. Halkabb 4-lemezes a világon nincs tudtommal. Mi értelme lenne a két lemez RAID1-ben, egy meg külön felállásnak? Akkor már inkább 3 lemez RAID5-ben, akkor is két lemez kapacitása használható ki, de minden biztonságban van, és nem kell két külön kötettel bénázni.
Az adatlapon láthatod azt is, hogy hány felhasználót lehet létrehozni, és hány megosztást. Minden megosztáshoz minden felhasználónak más-más joga lehet. Szintén látható a specifikációk között a hálózati protokolok listáját, második helyen az AFP. Nem hinném, hogy bármelyik hálózati protokolon keresztül érzhetőbb lenne a NAS lefoglaltsága, mint UPnP-n, de természetesen van DLNA-kompatibilis UPnP médiaszerver a Synology-n. Médialejátszókhoz az NFS-t szoktuk javasolni,UPnP-n számos formátum nem használható, külső feliratfájlok nem mennek, stb. De ahogy látom, nem lejátszót használsz (még), így teljesen mindegy, hogy SMB, vagy NFS, vagy AFP, vagy UPnP – a NAS szempontjából.
Az USB-nyomtató szerverre hagy ne válaszoljak, nézd meg az adatlapot, vagy a DSM3.1 leírását (ami ideiglenesen angol nyelvű ugyan, de hamarosan meglesz magyarul is).
Szerintem a legkisebb Synology-nak sem gond torrentezni, miközben filmet nézel róla, és a TimeMachine ment rá. Főleg nem az 1,6 Ghz-es és 256 MB-os DS411slim-nek, ami ugye nem a leggyengébb modell...
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: micro » 2011.04.07. 19:05

Sziasztok!

Kipattanat a szikra a felemből, hogy szeretnék otthonra egy NAS-t.
Első körben a 411Slim-et néztem ki, nem tudom, hogy megfelel-e a céljaimnak. Kérem segítsetek a döntésben.

Először is fontos, hogy csendes legyen, és ne fogyasszon sokat, ezért gondolom, hogy a Slim változat az, ami nekem való. Használ valaki ilyet? Mennyire zajos?

Nem tudom, hogy lehet-e olyan konfigurációt csinálni, hogy 3 db lemezt teszek bele, amiből 2 lenne RAID 1-ben (mirror) egy harmadik, meg csak külön.
A RAID-es köteten lenne 2 MAC TimeMachine backupja, a családi fotók, iTunes media library és egyéb személyes dokumentumok.
A másik kötettel dolgozhatna torrent kliens, ugye itt nem fontos a redundancia.

Szeretnék Samba, FTP fájt elérést, remélem ezeknél lehet több usernek különböző jogokat adni, ugye? MAC-hez van esetleg valami más hálózati file megosztás, amit támogat a NAS?
Az itthoni multimedia gép jelenleg Samba megosztásról játssza le a filmeket, de állítólag az eléggé eszi a NAS erőforrásait, szóval ha a MediaPortal-t be tudom lőni pl DLNA-ra, akkor az is kellene. Vagy van valami más javaslat?
Ha lenne esetleg USB nyomtató szerver funkció, az is jó lenne, de az nem létfontosságú.

Jelenleg ezeket a funkciókat egy router látja el, amin OpenWRT van és egy külső USB HDD, de a Samba másolás 9 MB/s körüli maximum, és csak, akkor, ha más (pl torrent) nem használaja a router erőforrásait. Ha több funkció megy együttesen, akkor mindegyik rettenetesen lelassul.

Szerintetek megvalósítható az elképzelésem? Mennyire lehet terhelni ezeket a NAS-okat? Úgy értem, hogy, ha pl megy a torrent rész, akkor lehet-e közben Samban-keresztül 720p filmet nézni, és marad-e még erőforrás, arra, hogy másik Samba megosztásra írjon mondjuk a TimeMachine backup?

Előre is köszi a válaszokat.
micro

HozzászólásSzerző: Frodó » 2011.04.04. 09:02

janes65 írta:Szia !
Szeretnék egy Synology DS 110j venni ,az lenne a kérdésem ,hogy meg vehetem a Samsung HM100UI 1TB 2.5" merevlemezt bele ?
Akkor kell vennem egy Synology 2.5" Disk Holder Type C betudjam szerelni a Synology DS 110j -be ?

Igen, egy és kétlemezes NAS-oknál így tudod megoldani....
Synology.hu adminisztrátor
Frodó

HozzászólásSzerző: janes65 » 2011.04.01. 14:23

Szia !
Szeretnék egy Synology DS 110j venni ,az lenne a kérdésem ,hogy meg vehetem a Samsung HM100UI 1TB 2.5" merevlemezt bele ?
Akkor kell vennem egy Synology 2.5" Disk Holder Type C betudjam szerelni a Synology DS 110j -be ?
janes65

HozzászólásSzerző: greeny7 » 2011.03.20. 11:51

Hát, köszi. a leírásodban lévő switch elég elfogadható ár, szóval az játszik majd valószínüleg. Addig is lehet hogy egy D-link router (jelenleg fiókban) megteszi majd 4 porttal.

Első körben azt hiszem hogy elég infót kaptam ismét tőled (popinál is segítettél már egyszer, köszi! :) ), ha a vásárlásnál tartok (remélem 1-2 hét), vagy megfogalmazódik kérdés, majd jelentkezem.
greeny7

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!