Szerző: Draden » 2014.03.15. 14:55
Sziasztok!
Én is egy NAS szerver kialakításán gondolkozok, ami az alábbi feladatokat látná el:
-SQL szerver, WWW szerver (20-30 fős leterheltséggel kb.)
-Popcorn Hour-on keresztül két TV akár egyidejű HD minőségű film lejátszásának biztosítása
-Felhőszerver, a gyors távoli elérés érdekében telefonon és gépeken egyaránt (főleg kis fileokról lenne szó: képek, dokumentumok)
-LAN-on keresztüli gyors adatelérés a gépek -kb. 3- és a NAS között (az adatok javát arról szeretném megnyitni és dolgozni is velük, mintha a gép rendes meghajtóként látná)
A hálózat egy TP Link SG1008D Gigabites switchen keresztül működik, amire rá van dugva egy wifis router is, ami az internetet osztja meg. A kábelezés CAT6-os és minden gép rendelkezik gigabites csatlakozóval.
Az adatmásolás és írás terén nincsenek nagy elvárásaim, nagyjából a befolyásoló tényezőket leszámítva egy ~70 MB körüli átlagos írási/olvasási sebességet szeretnék elérni, ami szerintem bőven elég egy ekkora hálózatnál, -tekintve a HDD-k képességeit- ha kevésnek látjátok kérlek szóljatok! AZ SQL szerver nem kezelne nagy fileokat, viszont elég sok apró tábla van benne, mivel egy rpg játékszerverről lenne szó, ezért kicsit félek a memóriától és a processzor kapacitásától.
A fő szempont tehát az lenne, hogy egy megbízható, biztonságos, akadásmentes ám az írási/olvasási sebességnél kompromisszumképes NAS-t találjak, hiszen úgyis az internet sávszélessége lesz a legbefolyásolóbb a távoli elérésnél, helyi hálózaton pedig csak a filmek lejátszása és a gépeknek való adattár biztosítása van.
Eddig az alábbi szerókat néztem (ennyit szánok rá: <=115 eFT):
DS413J (ennél az egyedüli problémám az, hogy nem képes lebegőponttal dolgozni. Ez mennyire látszik meg, vagy a nagyobb CPU kompenzálja?)
DS213J (szimpatikusnak tűnik, de a bővíthetőség hiánya kicsit aggaszt. Azt leszámítva jó lehet?)
DS214+ (Kicsit drága, és csak 2 lemezes.. de ez teljesítményben a legjobb... kérdés, hogy kell-e ekkora?
Ami engem illet én a DS413 J-t venném, de csak abban az esetben ha meggyőződtem róla, hogy a lebegőpont hiánya nem megy az akadás rovására és az 512 mb ram szintén elégnek bizonyul.
Szerintetek?
Előre is köszönöm a válaszokat!