Sziasztok!
(Kicsit hosszú lett, előre is elnézést ezért

)
NAS vásárlás előtt állok, és sajnos a nagy információáradat magával sodort, úgyhogy egy kis segítséget szeretnék kérni. Elég új terület nekem ez a NAS téma, és bár már olvasgatok egy ideje mindenfelé, de még nem sikerült tökéletesen kiművelnem magam a fogalmakat, működést illetően sem (nyilván majd élesben, a használatkor csiszolódik a tudásom

), kissé össze is folyik már a rengeteg adat.
A
DS416-416j-416play között megy a vacillálás, a különbségek, főképp ezek gyakorlati jelentősége nem teljesen tiszta.
Felmerült "néhány" kérdésem is menetközben:
1. - az 512 MB és az 1 G RAM mire elég, illetve inkább: mire nem elég? Nagyjából hol húzódik a határ, kb. mikortól kevés már az egyik és a másik, kb. minek/mennyi mindennek kell futnia ahhoz, hogy "kiakadjon" a NAS? Gondolom, átlag felhasználásra pont megfelelő, azért van benne ennyi (bár ez a kettő is eléggé elbizonytalanított a választást illetően). Vélhetően extrán túlterhelni én nem fogom a NAS-t, de a viszonyítás és tisztánlátás kedvéért érdekelne a válasz, hátha komolyabb szemponttá is válik.
2. - a transzkódolás működésénél jól értem-e a valós idejű/offline módot: a 416play esetében miközben kódol, az elkészült részt már küldi is tovább, a 416 és a 416j pedig úgy csinálja, hogy amikor épp nézni szeretnék egy filmet, akkor nekiáll, memóriába kódolja, és onnan adja át nekem? Utóbbi variáció mikor lehet kevés?
3. - az AES-NI titkosítás csak az egyiken van, ha jól láttam. A másik kettő esetében pontosan mit is takar a hardveres titkosítás? Ha illetéktelen kezekbe kerül a winchester, akkor mihez és hogyan tud hozzáférni a "sima" hardveres titkosításnál?
4. - ha a router/net hirtelen megszűnik létezni, akkor a NAS mit kezd a helyzettel? Tudomásul veszi, mint bármely PC, laptop, stb., és ennyi? Ha "visszajön" a net, akkor lecsekkolja a helyzetet, és minden megy tovább?
5. - szünetmentesből a 25-40 ezres kategóriájú APC-k is megbízhatónak tekinthetők? Nem vágják haza a NAS-t?
6. - nem teljesen kerek még a RAID (SHR) működése sem: mivel járnék jobban az adatbiztonság szempontjából: 2x 4TB, vagy 3x 3TB? Utóbbi több tárhelyet is biztosít, ugye, szóval mi is szól az egyik és mi a másik mellett/ellen?
7. - a 416j-nél, mivel nem lehet működés közben cserélni a winchestert, ez csak annyit tesz, hogy leállít, kicserél, visszatesz, és utána ugyanúgy rendezi magát, mint a másikak esetében?
8. - az adatok korábbi verziójának visszaállítását mindegyik egyformán tudja a három közül?
9. - a Btrfs meghatározó különbséget jelent, nagyságrendekkel jobb a biztonság és helykihasználás szempontjából? (vagy még másért is?) "Megéri a pénzét"

?
Az alábbiak lennének a jelenleg tervezett felhasználási területek:
- fotósként a nagy mennyiségű fotóanyag minél biztonságosabb tárolása
- PhotoStation használata, 4-5 emberrel megosztva, időszakosan
- VideoStation használata PC + laptop, helyben és távolról is, egyszerre max. 4-5 felhasználó
- AudioStation használata PC + laptop + android, helyben és távolról is, egyszerre max. 4-5 felhasználó
- torrent max. 20-30 db
- talán majd egyszer webszerver és 1-2 kamera is lesz
- a net itthon Diginet, a specifikáció szerint 'garantált 50/25 mbit/s', de a NAS-hoz terv szerint lesz majd váltás, 'garantált 200/50'-re pl.
Köszönöm előre is, ha tudtok szánni időt a sok pont megválaszolására

.