otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: Martin » 2011.03.20. 11:28

Inkább switch lenne az ajánlott, tekintve, hogy a gigabites router nem túl olcsó, illetve neked szerintem már ajánlottabb lenne egy 8 portos típus inkább (a jelenlegi felállás szerint már csak egy port maradna szabadon 4 portos router esetén). 8 portos gigabites router meg aztán tényleg ritka, és drága jószág. Típust nem tudnék mondani legfeljebb azt amit én használok (lásd aláírás), a Popcornnal gigabites módban semmi sem teljesen kompatibilis, de lejátszáshoz nem is kell a gigabit.
Synology.hu moderátor
Synology CS407e + DS411j - 8 TB, DSM 3.0
Média lejátszók: Popcorn Hour C-200, Popcorn Hour A-100
Hálózat: TP-Link TL-SG1008D switch, Linksys WRT160N Router
Martin

HozzászólásSzerző: greeny7 » 2011.03.20. 11:06

Szuper, köszi a gyors választ. ;)

Egyébként melyik lenne szerinted az olcsóbb megoldás (no meg melyik működne bizton a popival, esetleg a wd-vel (sajnos a wd választásában nem én döntök, így a család azon részének az lesz és nem popi mint nekem)), a switch vagy a router, illetve van preferált (ár/érték arány jó) típus?

Köszi
greeny7

HozzászólásSzerző: Martin » 2011.03.20. 11:02

greeny7 írta:Otthonra szeretnék egy NAS-t (én a 411j-re gondoltam, de ha van olcsóbb, vagy ha ez nem szolgálná ki az igényeimet, akkor ajánljatok légy szíves mást). A helyzet a következő.....

1. megoldható e a hálózaton filmek egyidejű lejátszása a 2 médialejátszóval, itt hangsúlyoznám, hogy HD filmekről lenne szó.
2. gondolom célszerű lenne a NAS-t közvetlenül egy switch-be kötni, majd onnan "szétosztani" a hálózatot kábelen a lejátszók felé
3. azt gondolom, hogy nem jelentene problémát még egy pc-t is rákötni a NAS-ra. Remélem így van.

Egyelőre ennyi, aztán szerintem még dőlnek majd belőlem a kérdések.

1. Igen akár 5-6 lejátszót/számítógépet is kiszolgál egyidejűleg.
2. Gigabites switch, vagy router használata a célszerű, különben nem tudod kihasználni a teljes olvasási/írási sebességet, máshogyan nem is tudod több eszközzel egyszerre elérni a NAS -t tekintve, hogy csak egy hálózati csatlakozó van rajta.
3. Természetesen nem, de nem a NAS -ra kötöd, hanem azt is a switch -re, vagy routerre ugye. :)

Amit még ajánlanék, az az hogy inkább RAID5 -el kezdj egyből a NAS -ban, és ne külön külön kötetként rakd be a már két meglévő merevlemezt. Ezeket amúgy sem fogod tudni csak úgy berakni mindenképpen előbb le kell menteni róla az adatokat, tehát kelleni fog még egy-két merevlemez is. Konkrétan szerintem minimum még 2 db 2 TB -os. Ezeket berakod a NAS -ba, és létrehozol rajta egy RAID1 kötetet, majd átmásolod az egyik 2 TB -os merevlemez tartalmát rá, aztán beteszed a már leürült merevlemezt, és átlépsz RAID5 -re, és felmásolod a második lemez tartalmát, végül az így felszabadult utolsó lemezt is beépítheted a RAID5 tömbbe.
Synology.hu moderátor
Synology CS407e + DS411j - 8 TB, DSM 3.0
Média lejátszók: Popcorn Hour C-200, Popcorn Hour A-100
Hálózat: TP-Link TL-SG1008D switch, Linksys WRT160N Router
Martin

HozzászólásSzerző: greeny7 » 2011.03.20. 10:51

Sziasztok!

Otthonra szeretnék egy NAS-t (én a 411j-re gondoltam, de ha van olcsóbb, vagy ha ez nem szolgálná ki az igényeimet, akkor ajánljatok légy szíves mást). A helyzet a következő.
Jelenleg van egy Popi a210, belső 2tB lemezzel, valamint egy USBs dokkolóval, amiben szintén 2TB-os lemez található, illetve még egy számítógéppel is össze van kötve (főként HD filmek lejátszása történik jelenleg, méretük, kódolásuk különböző, de általában 15G.s mkv a legkisebb). A családnak megtetszett a médialejátszó, így valószínűleg egy WD TV Live is beszerzésre kerül. Amire megoldás kellene, hogy legyen egy "központi" kiszolgáló, amibe bekerülne a jelenlegi 2 darab 2TB-os vinyó, és az kábellel lenne összekötve a popcorn-nal és WD-vel. Kérdéseim:
1. megoldható e a hálózaton filmek egyidejű lejátszása a 2 médialejátszóval, itt hangsúlyoznám, hogy HD filmekről lenne szó.
2. gondolom célszerű lenne a NAS-t közvetlenül egy switch-be kötni, majd onnan "szétosztani" a hálózatot kábelen a lejátszók felé
3. azt gondolom, hogy nem jelentene problémát még egy pc-t is rákötni a NAS-ra. Remélem így van.

Egyelőre ennyi, aztán szerintem még dőlnek majd belőlem a kérdések.

Előre is köszönöm,

Üdv
greeny7

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.03.14. 23:46

spytechq írta:Amúgy ha nem egyforma vinyók lennének benne az gondot jelent, vagy jobb ugyanazt a tipust használni???

Javasolt egyformákat használni ha RAID-ben lennének, az azonos sebesség és egyéb időzítések miatt, bár elméletileg különbözőkkel sem lenne gondod.
Ha nem lenne rajta sok fontos anyag induláskor, akkor esetleg vegyél csak 1 darab 2 TB-os lemezt bele, és amikor már kezdesz aggódni, akkor tedd mellé a másodikat, így nem egy összegben kell kiadni a pénzt rá. És a lemezárak is csökkennek szép lassan, jelenleg a 2 TB-osnak van már a legjobb ár/kapacitás aránya.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: spytechq » 2011.03.13. 23:37

Igen jól látod, azt a fényképezős Zyxel az amit említettem :D . És pont ezért, mert ismeretlen számomra, kihívásnak tartom a vásárlását :roll: . Bennem is felmerült hogy nem véletlen az az ajándék :?: .

Amúgy úgy érzem hogy valahol csak az említett ds211j lenne ideális számomra, csak ha már veszek akkor nem 1 terrát akarok benne látni, és nem is magát a NAS-t találom drágának, hanem a még hozzá vásárolandó 2x2 terrát és így már közel lennék a 90- 100 000 huf-hoz.

Amúgy ha nem egyforma vinyók lennének benne az gondot jelent, vagy jobb ugyanazt a tipust használni???
spytechq

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.03.13. 22:53

spytechq írta:Régóta szemezgetek a NAS dologgal, először egy Zyxel tipust akartam, de mit nem mondjak nem valami bizalom gerjesztő pedig árban igen kedvező lenne...

Árban azért nem nagy feladat egy Synology-nál olcsóbbat találni, ahogy egy Ferrari-nál is van kedvezőbb árú autó :)
Zyxel az nem modemeket gyárt? Bárhol olvastál bármit is Zyxel NAS-okról, vagy csak szereted a kihívásokat, hogy ilyesmin gondolkodsz? Nem gúnyolódni szeretnék a vívódásodon, megértem ha valakinek valami más márkás NAS szimpatikusabb valami miatt, mint egy Synology, na de ezt a Zyxel-t szerintem a világon sehol nem jegyzik ezen a területen. Talán nem véletlen, hogy most ingyen fényképezőgépet adnak mellé, csak vegye már valaki...
1. A DS211j a legnépszerűbb Synology, amióta megjelent. Otthonra a legtöbb felhasználó igényeinél jóval gyorsabb és többet tud.
2. Két év garanciát kapsz. Ahogy látod itt a fórumban, sokan gond nélkül használják a DSx07-es, 2007-es modelleket is, sőt a legújabb DSM3.1 oprendszer még gyorsabbá is tette a régi típusokat. Egyébként annyira időt álló, amennyire az igényeid azok lesznek.
3. Mivel a legkisebb 2-lemezes, egyértelmű, hogy ez a belépő szint a Synology-nál. De lásd az 1. válaszom!
4. Valamilyen szürke imnportőrnél, aki áfát csal, vagy egy külföldi webshopban, ahol nem 25%-os áfa van, mint nálunk. Viszont akkor nem tudod igénybe venni majd ezen oldal fórumát és terméktámogatását, így javaslom, hogy a hivatalos magyar forgalmazók közül válassz. Árban nincsenek lényeges különbséget, azt válaszd, ami közel van Hozzád, vagy akiről jókat hallottál – bár reméljük, hogy minden partnerünk megbízható, a vásárlás utáni támogatást meg úgyis itt kapod tőlünk –, illetve ahol pld. kapsz merevlemezt is bele, vagy bármi más extrát. Ne az olcsó árat keresd, hanem a nívós szolgáltatást! Vagy ne vegyél Synology-t, ha olcsó kell.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: spytechq » 2011.03.13. 21:37

Sziasztok

Régóta szemezgetek a NAS dologgal, először egy Zyxel tipust akartam, de mit nem mondjak nem valami bizalom gerjesztő pedig árban igen kedvező lenne. Nos így lett a kiszemelt egy SYNOLOGY DS211J tipus ami nagyon tetszik, csak félek kiadni 50-60 000 ft-ot. Aki kezdő ilyen téren egy ilyen tipussal elboldogulna. Az lenne főként fontos hogy, a torrent menjen, esetleg majd szeretnék egy egyszerű weblapot is futtatni róla, és idővel egy multimédiás központi tárolónak akarom használni, megpróbálva kiaknázni a DLNA-ban rejlő lehetőségeket.

1.Nektek a tipusról mi a véleményetek?
2.Mennyire időt álló egy ilyen NAS?
3.Kezdőknek jó választás? 2x2 terával gondoltam!
4.Hol lehet a legjobb áron hozzá jutni?

A válaszokat előre is köszönöm.
spytechq

HozzászólásSzerző: videotom » 2011.03.13. 09:15

Köszönöm Gandalf, nagy segítséget nyújtottál !
videotom

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2011.03.12. 21:49

snoopyqtya írta:Ha mondjuk torrentre is használom, akkor talán szerencsésebb az, hogy van 2 lemez, ami az esetek 80-90%-ban le van hibernálva, a másik 1 vagy 2 lemez pedig pörög.
Nem csak vinyó élettartam tekintetében, hanem fogyasztásnak sem árt. Na és az sem utolsó szempont, hogy a vinyókat sem egyszerre kell megvenni, ill a meglévőket is fel tudom használni.

A rendszerpartíciót tartalmazó lemez menni fog a torrent alatt is, így akkor azon érdemes kiválasztani a letöltés célmappáját. Abban nem vagyok biztos, hogy lehibernál az a lemez, ami másik kötetet tartalmaz, és ami éppen nincs használatban. Elméletileg leáll...
Gandalf
Adminisztrátor

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!