otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.07.16. 10:01

technoman írta:...és úgy látom, hogy ez az a márka, ami mindenfajta terméktámogatást megad nekem, mint egyszerű júzernek (magyar kezelőfelület, fórum, 2 év gar, stb....)...

Jól látod :)
1. Azt hiszem 3 kattintás egy magyar nyelvű telepítőprogramban, ahol csak tovább és vissza léphetsz a 3-4 lépés között. Nagymamám meg tudja csinálni 90 évesen (igaz most műtötték a szemét, és már jól lát, tagadhatatlan, hogy ez kellett hozzá).
2. Ha a routert nem tudja a NAS beállítani, akkor azt majd neked kell a router adminisztrációs felületén (pl. kinyitni a megfelelő portot a torrentezéshez). Semmiről nem maradsz le, csak nem a NAS intézi a router beállítását (ami gyakorlatilag csak port forwarding szabályok megadását jelenti).
3. Nagyobb NAS-okon akár 50 is lehet a Download Station-ben beállítható max. letöltési szám, szerintem 20 a j-seknél. De ha ez kevés, telepítheted a Transmission-t, mint külön csomagot, abban nincs ilyen korlátozás (bár én a legkisebb NAS-nál azért betartanám, ha másra is akarod normálisan használni a letöltés közben).
4. A torrent fájlokat (.torrent) azzal szeded le, amivel akarod. Általában egy webböngészőt használ az ember a torrent oldalak böngészéséhez, és a .torrent fájlok letöltéséhez. Ezt a .torrent fájlt a Download Station (ami egébként a népszerű Transmission motort használó kliens) admin felületén tudod a NAS-ra feltölteni a gépedről (egy böngésző segítségével, vagy akár iPhone-ról is a DS download alkalmazással), vagy onnan, ahová lementetted.
5. Nem jól érted, egy NAS nem USB-n kapcsolódik a számítógéphez, hanem hálózaton. Tehát etherneten, wifin. Mint egy másik számítógépet, úgy látja a géped a NAS-t. ÉS sokkal gyorsabban eléred az adatokat így, mint USB2-n.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: technoman » 2012.07.14. 17:33

Sziasztok!

Nagyon rákattantam erre a NAS dologra, de mivel abszolúte felhasználó vagyok -azaz, nekem még egy Win 7-es telepítés is nagyon nehezen menne- egy kicsit félek ettől a dologtól :( Jelenleg egy netbook-kal torrentezek (ja, bocsi még nem említettem, erre használnám igazából a NAS-t), de mivel féltem a kis édest éjjel-nappal üzemeltetni, kiszeretném váltani egy ilyen NAS eszközzel. Erre a célra a Synology D-112j típusát néztem ki, mert nem szeretnék valami gagyi szemetet venni és úgy látom, hogy ez az a márka, ami mindenfajta terméktámogatást megad nekem, mint egyszerű júzernek (magyar kezelőfelület, fórum, 2 év gar, stb....)
Kérdéseim:
1. - mennyire nehéz ezt a NAS-t egy ilyen "nem kockaagyú IT-s emberkének" telepíteni?
2. - a router kompatibilis oldalán az én ASUS routeremet nem találtam meg, ez mennyire jelent nekem gondot, van olyan szolgáltatás amiről le kell majd mondanom ?
3. - ennél a modellnél egyidőben hány torrentet tudok seedelni/Leechelni ( ha jól olvastam/értelmeztem az USB Station2-nél ez a szám csak 20, ennél a típusnál ez max. mennyi lehet) ?
4. - amit nem igazán tudok felfogni, hogy hogy a büdös életben tudom pld a munkahelyemről az otthon működő NAS-ba a torrentet bedobni letöltésre (ha jól értelmezem a dolgot, ezeken nem a klasszikus uTorrent klienssel szedem le a filmeket,
hanem valami beépített, de a trackerremmel kompatibilis kliensel/progival, eddig az ilyen "távoli bedobálásra" az uTorrent remote-t használtam)
5. - hogy tudom leszívni, a már letöltött torrenteket a NAS lemezéről (ha jól értem, a közelbe lévő PC-re USB-n rákötve, mintegy külső lemezként érzékeli a PC)
Köszi a válaszokat.
technoman

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.04.05. 09:59

Bátran vegyél bármilyen most forgalomban lévő merevlemezt, akár WD, akár más a gyártó. Személyes tapasztalat alapján.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: zharmat » 2012.04.05. 07:49

Sziasztok,
tudnátok merevlemez típusokat ajánlani a DS212j típushoz? Elsősorban a személyes tapasztalatok érdekelnének.
Több hivatalos viszonteladó webshopjában a WD caviar green szériáját láttam, viszont néhány fórumon olvastam, hogy az ezekben a merevlemezekben -típustól függően- található IntelliPower funkció okozhat problémákat. Persze ezt nem Synology NAS-hoz kapcsolódóan írtam, és ott a megoldást mindenféle hekkelés jelentette... na én pont ezektől szeretném megkímélni magam. Egyébként gondolom különleges elvárásaim nekem sincsenek merevlemezzel kapcsolatban: alacsony energia és hűtésigény mellett a lehető leggyorsabb teljesítményt hozzák.
Annyit persze megtettem, hogy a Synology kompatibilitási oldalán böngésztem, de nem teljesen bírom értelmezni pl. az alábbi bejegyzést:
"The batch number, 00Z3A0, for this particular hard drive has passed the hard drive compatibility test."
Ennek értelmezésében is kérhetném segítségeteket?
Az eddigi hozzászólásokat is megköszönve üdv:
Zoli
zharmat

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.03.30. 16:31

Ha megnézed a különböző Synology modellek specifikációját itt a Synology.hu oldalon, akkor azt láthatod, hogy még a NAS-nak nem nevezhető USB Station 2 is jóval gyorsabb a hálózaton, mint amit akár az n-es wifi tud. Ráadásul Nálad most csak 54 Mbites, nem 300-as a router. Nem fog HD minőségben a mostani routered wifin streamelni, csak néhány kisebb bitsebességű 720p felbontású MKV fog max. menni rajta. Meg kellene oldani a lejátszók vezetékes csatlakozását a routerig (no meg a NAS-ét is). Ha ez semmiképpen nem oldható meg (ami azért ritka a legtöbb lakásban, hogy ne lehetne szegőlécben, az antennakábel mellett, stb. kihúzni egy ethernetkábelt), még azt tudom elképzelni, hogy a lejátszó közelébe teszed a NAS-t, egy közös Access Pointba csaltakoznak, ami pedig wifin a routerhez. Vagy egy közös switch-be, és egy wifi adapter a NAS-ba, ha azt is rá akarod kötni az internetre, mondjuk hogy távolról el tudd érni. Ekkor a NAS és a lejátszók között nem lesz gond a sebességgel. De inkább a kábelezésen erőlködj!
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: zharmat » 2012.03.30. 15:05

Kedves Gandalf és Frodó!

Köszönöm szépen a segítségeteket, igazán sokat segítettetek. Még egy kérdésem lenne.
Ha a NAS-on tárolt filemeket wifin keresztül szeretném megnézni média lejátszón vagy xboxon, akkor elképzelhető-e olyan Synology NAS aminél a szűk keresztmetszetet adatforgalmazás szempontjából a NAS fogja jelenteni és nem a router? Egyáltalán az említett WRT54GL-től el lehet várni, hogy akár HD minőségben tudjon forgalmazni? Vagy az egésszel csak boszankodni fogok, mert folamatosan szaggatni fog?

köszönöm még egyszer a gyors és szakszerű segítségeteket!
üdv,
Zoli
zharmat

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.03.30. 13:56

Még ennyit tennék hozzá: Alapvetően nem a NAS-on múlik, hogy wifin le lehet-e játszani bármit is róla, ehhez csak egy wifi-s router kell, amihez etherneten csatlakozik a NAS. A Synology-knál lehetőség van USB-s wifi adapterrel vezeték nélküli kapcsolatot is létrehozni, de ez csak akkor értelmes megoldás, ha lehetetlen kábelesen csatlakoztatni a routerhez. Mindegyik Synology-n működik a torrentkliens, de a gyári nem tud 150-200 torrentet kezelni, amit egyénként nem is tartok ésszerű számnak még számítógépen sem. De a Transmission nevű kliens egy kattintással telepíthető, abban nincs korlát tudtommal. 2 számítógépet bármely Synology kiszolgál, felesleges elsőbbségeken gondolkodni. Én abból indulnék ki, hogy mekkora tárhelyre lenne szükségem a közeljövőben, és ez alapján kitalálnám, hogy hány lemezes modell kell. Utána megnézném az adott kategória árait a forgalmazóknál, és a leggyorsabbat venném, ami belefér a költségvetésembe.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Frodó » 2012.03.30. 13:38

zharmat írta:Tanácsot szeretnék kérni Tőletek. Abszolut felhasználó szinten tudom csak megfogalmazni az elképzeléseimet, nem szeretnék elmélyedni a hálózati és IT szakzsargonban, mert nem értek hozzá...
Egy olyan eszközt szeretnék üzembe állítani, amely képes wifi-n keresztül WD mediaplayerre, illetve XBOX360-ra filmeket kiajánlani. Most még nem lényeges túlságosan a HD, HD ready felbontás, mivel nincs ilyen minőséget megjeleníteni képes TV, de azért lassan érik a TV cseréje is, úgyhogy nem szeretném magam zsákutcába terelni...
Másik fontos elvárás, hogy működjön rajta torrentezési lehetőség, mely képes megbirkózni 150-200 állománnyal egyszerre. A rendelkezésre álló hálózati erőforrást 2 számítógép használja, tehát lehessen kalibrálni, hogy melyiknek van elsőbbsége (bár ha jól gondolom ez a router dolga).
Jelenleg egy Linksys wrt54GL router áll rendelkezésre, ADSL internet kapcsolattal.
Köszönöm előre is a segítő hozzászolásokat.

A 150-200 torrenthez azt gondolom Transmission csomag telepítése után bármely jelenleg kapható belső HDD-s NAS megfelel.

Én első eszközek 4 lemezest szoktam javasolni, mert saját tapasztalatom, hogy a tárhely sosem elég, és mindig akkor fogy el, mikor éppen nagyon kéne... :-)

Szóval nevesítve a versenyztőt én első NAS-nak egy DS411j-t bátran javasolnék, természetesen ezt sem kell egyből telepakolnod merevlemezekkel, viszont később megteheted, sőt 1 lemezt "feláldozva" létrehozhatsz akár 4 lemezből álló RAID védelemmel ellátott kötetet is.

A sávszélesség elosztása jól gondoltad, hogy a router dolga.
Synology.hu adminisztrátor
Frodó

HozzászólásSzerző: zharmat » 2012.03.29. 21:15

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni Tőletek. Abszolut felhasználó szinten tudom csak megfogalmazni az elképzeléseimet, nem szeretnék elmélyedni a hálózati és IT szakzsargonban, mert nem értek hozzá...
Egy olyan eszközt szeretnék üzembe állítani, amely képes wifi-n keresztül WD mediaplayerre, illetve XBOX360-ra filmeket kiajánlani. Most még nem lényeges túlságosan a HD, HD ready felbontás, mivel nincs ilyen minőséget megjeleníteni képes TV, de azért lassan érik a TV cseréje is, úgyhogy nem szeretném magam zsákutcába terelni...
Másik fontos elvárás, hogy működjön rajta torrentezési lehetőség, mely képes megbirkózni 150-200 állománnyal egyszerre. A rendelkezésre álló hálózati erőforrást 2 számítógép használja, tehát lehessen kalibrálni, hogy melyiknek van elsőbbsége (bár ha jól gondolom ez a router dolga).
Jelenleg egy Linksys wrt54GL router áll rendelkezésre, ADSL internet kapcsolattal.
Köszönöm előre is a segítő hozzászolásokat. Üdv:
Zoli
zharmat

HozzászólásSzerző: dakaitamas » 2012.03.26. 11:07

Köszi, akkor marad a DS411j.
Köszönöm mégegyszer a segítséget!
Ma meg is rendelem, természetesen valamelyik hivatalos forgalmazótól! ;)
dakaitamas

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!