otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2018.03.05. 14:18

tigerteam írta:...Egy bajom can csak h 218 iras es olvasasi sebessege alacsonyabb mint a 216J eseteben, vagy csak eliras lehetett?

Nem tudom, hol láttál ilyen adatot, de nem igaz. A mostani összes 2-lemezes DiksStation gyakorlatilag teljesen kihasználja a gigabites hálózat sebességét, azaz 112–113 Mbyte/s az írás és az olvasás is. Igaz, nem sokkal kevesebbet, de ennyit azért nem tudott a DS216j. Ha meg kisebb fájlokról vagy titkosításról van szó, bizonyosan érezhetőbb a különbség a DS218 javára.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: tigerteam » 2018.03.05. 14:09

Gandalf írta:
tigerteam írta:...Ezek fényében én a play verziot kizárom az 1 giga ram miatt...

Ahogy írod, a DS218 a play-hez képest gyakorlatilag a dupla akkora RAM-mal több, illetve a menet közben cserélhető lemezekkel (otthon ez kb. mindegy), valamint az előlapi USB+copy gomb lehet még hasznos egyeseknek.
Amire használod (jelenleg), arra az 1 GB RAM is bőven elég szerintem. A mostani NAS-odban 512 Kbyte RAM van. Láttad vala 100% közelében kihasználva? Szerintem nem. Persze lehet, csak ahhoz több programot kell futtatnod egyszerre, mint vélhetően most teszed.
A DS218+ az Intel processzor miatt több programmal használható (pl. Active Backup, Plex), mivel Intel processzorra több minden van portolva, illetve a újdonságok is ott hamarabb elérhetőek. A RAM bővíthetősége miatt tovább lesz elég erős, ha elkezded egyszer másra is használni a NAS-t, mint most. Az transzódolás Neked lényegtelen, ha médialejátszód van.

Koszi a segitseget. Igazabol a processzort szoktam latni kozel fullon porogni, meg a ram is hamar fogy ha egyszerre mennek a muveletek. Egy bajom can csak h 218 iras es olvasasi sebessege alacsonyabb mint a 216J eseteben, vagy csak eliras lehetett?
tigerteam

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2018.03.05. 09:38

tigerteam írta:...Ezek fényében én a play verziot kizárom az 1 giga ram miatt...

Ahogy írod, a DS218 a play-hez képest gyakorlatilag a dupla akkora RAM-mal több, illetve a menet közben cserélhető lemezekkel (otthon ez kb. mindegy), valamint az előlapi USB+copy gomb lehet még hasznos egyeseknek.
Amire használod (jelenleg), arra az 1 GB RAM is bőven elég szerintem. A mostani NAS-odban 512 Kbyte RAM van. Láttad vala 100% közelében kihasználva? Szerintem nem. Persze lehet, csak ahhoz több programot kell futtatnod egyszerre, mint vélhetően most teszed.
A DS218+ az Intel processzor miatt több programmal használható (pl. Active Backup, Plex), mivel Intel processzorra több minden van portolva, illetve a újdonságok is ott hamarabb elérhetőek. A RAM bővíthetősége miatt tovább lesz elég erős, ha elkezded egyszer másra is használni a NAS-t, mint most. Az transzódolás Neked lényegtelen, ha médialejátszód van.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: tigerteam » 2018.03.03. 10:58

SZiasztok! Jelenleg egy Syno DS216J Nast használok..Szeretném egy nagyobb erősebb tipusra cserélni, de teljesen döntésképtelen vagyok, h melyik éri meg jobban, és miben jobbak egymástol.

A kinézett NAS a 216J helyett a 218 play, a sima 218 és a 218+ változatok egyike lenne. Kérdés, h egyik másik miben jobb a másiktól, melyikre lenne érdemes a csere, és miért pont arra. Én csakis kizárólag filnézésre használom, és letöltésre. Egy Mediaplayerrel osztom meg az adatokat és azzal játszom le a filmeket.

Amit látok, h play és a sima 218 nem sokban térnek el egymástol, utobbiban 2 giga ram található, viszont a 218+ Rambövités lehetősége van, valamint nem 4 hanem 2 magos ellenben intel processzor dolgozik. Viszont a 4k átkodolást nem tudja a 60 csak a 30fps.

Ezek fényében én a play verziot kizárom az 1 giga ram miatt, és marad a sima 218 vagy a plusszos verzio. Van -e értelme az én felhasználoi szokásaimhoz a plusszos verziora költeni azt a plusz 20 ezer ft körüli összeget? Mennyivel lenne gyorsabb vagy más arra amire én használom? Vagy milyen előnyökkel jár a Realtech 4 mag helyett az Intel 2 magos proci és a ram bővitési lehetőség?
tigerteam

HozzászólásSzerző: sskgbr » 2017.02.28. 16:24

Nagyon köszönöm.
Igazán hasznos tanácsok. Sokat segített.
sskgbr
sskgbr

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2017.02.15. 17:13

A kezdéshez javaslom, hogy olvasd el EZT, akkor megtudod, mi mindenre jó egy Synology. EBBŐL megérthető a DLNA, ami Nálad csak az „okosTV” kapcsán jöhet szóba, igen, a DLNA-szerver a Synology-n fut, alapcsomag. A kliens meg a TV. A gyártói oldal pedig kb. mindenre választ ad.
A NAS egy számítógép. Pont úgy eléred a fájlokat róla, mint egy másik Mac-ről, Windows-os PC-ről. Meg még sok egyéb módon is. Nem kell „kezelnie” ezen oprendszereket, max. ezek hálózati protokollján kell tudnia kommunikálni, ezt meg persze tudja is. Hálózaton keresztüli adatmozgatásnál nincs már jelentősége a fájlrendszereknek, így mindegy, hogy a NAS-on linux fut és EXt4 a fájlrendszer, míg a Mac-en HFS+. Semmit nem számít. Time Machine alapfunkció, persze, hogy működik.
A play modellekben a transzkódolás az előny (bár a drágábbak is tudják már azt), ITT leírtuk, mit is jelent mindez.
Szóval, a fentiek elolvasása után ha még marad kérdés, bátran tedd fel itt!
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: sskgbr » 2017.02.15. 15:51

Kedves Mindenki!
Van egy általános problémám és kér(d)ésem.
Én magam egy macuser vagyok és szeretnék egy otthoni NAS-t. Ennek fő oka, hogy a ma már egyre inkább kicsinek tűnő beépített tárhelyek keltette problémákat kiküszöböljem.
Nincs gyakorlatom, sem nem tapasztalatom e téren. Az már bizonyossá vált, hogy Synology rendszert szeretnék. Ugyanakkor több kérdés tisztázatlan bennem. Az is lehet, hogy e fórumról mindezt össze tudnám kaparászni, válaszokat találnék minden egyes kérdésemre, de talán megbocsátható, ha egyben keresem rá a választ.
Azt gondolom, hogy a 3TB-os tárhely elégséges lenne számomra, amit két 3TB HDD-vel oldanék meg a duplikált adatmentés miatt. Ezért a DS216J a kiszemelt „áldozatom”.
De vannak dolgok, amiket nem értek:
(Ezt talán egy régi, de beszédes tanpéldával hadd világítsam meg. Egy kezdő háziasszony szakácskönyvből próbál főzni. Minden megy is simán. De egyszer csak ezt olvassa: „és ekkor beletesszük a rántást”. Az ifjú asszony felkiált: DE MI AZ A RÁNTÁÁÁÁÁÁS!)
Alapvetően a nagyméretű állományok, képek, filmek és fontos, bárhol, bármikor szükséges dokumentumokat tárolnám a NAS-on. Ugyanakkor ezeket nem csupán elérni szeretném, hanem mondjuk a filmeket lejátszani, képeket megnézni is a MacBook-on, iPad-en, iPhone-on, android készüléken és smart TV-n úgy, hogy nem kell letöltenem onnét.*
Ezen jogokat, lehetőségeket másokkal is meg szeretném osztani (család). De ez azt is jelentené, hogy android, iOS, Win és OSX rendszereket kellene egyszerre kezelnie. Ez megoldható? Vagy eleve nem gond?
E kérdéskörben talán a legfontosabb kérdésem, hogy valójában mi is az a DLNA? Mert erre csak utalásokat olvasok, de mi is ez? Ez egy külön alkalmazás, vagy már eleve beépített cucc? Ha a második, akkor mely eszközökön? Vagy már mindegyiken? Hogyan kell ezt beállítani? Vagy eleve működik, mint mondjuk a Turbo Boost a MacBook-on? (de lehet, hogy rossza a példa) Honnét tud(hat)om, hogy egy eszközön ez rajta van-e?
Alapvetően egy Sony Bravia smart Tv-t és a már említett mobil eszközöket használnám.
A Time Machine funkciót is eme eszközön (NAS) szeretném alkalmazni. Ez megoldható? Itt különösen a különböző fájlrendszerre gondolok.
És végül: van valahol olyan webhely, ahol ezekre a kérdésekre esetleg egyben megkapom a választ?
Bocs, ha nagyon „fapadosak” a kérdéseim, de egy újszülöttnek minden vicc új.
+1 kérdés.
Szerintetek a DS216J vagy a DS216play kellene nekem a fentiek* alapján.
Minden választ, tanácsot előre megköszönök.
sskgbr
sskgbr

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2017.02.01. 09:59

Gyferi írta:...De tényleg hiába olvasom az infónkat, tényleg teljesen sötétben tapogatózom :(

Én megnéznék a helyedben élőben egy Synology-t valamelyik forgalmazónknál (de az online demót mindenképpen). Meg az általad említett „alternatívát” is, hogy lássam a sok éves szakadékot, amely a két eszköz szoftvere között tátong :) A leglassabb Synology-val is elégedettebb leszel, mint a leggyorsabb másfajtával, azt gondolom.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Gyferi » 2017.01.31. 20:31

Gandalf írta:
Gyferi írta:...Elég-e erre egy DS216se vagy kell a DS216j vagy ....(nyilván itt más gyártóról nem illik kérdezni.)...

EZT érdemes elolvasni, ha még nem láttad. Amit akarsz, arra a legkisebb (DS216se) modell is elég lehet, kérdés, hogy 1–2 év múlva valóban még mindig csak ennyi feladatot akarsz-e a NAS-ra bízni, azaz nem növöd-e ki hamar. De a legolcsóbbal viszonylag keveset buksz, ha el is kell hamar adnod. Ha belefér a költségvetésbe, akkor a DS216j azért lényegesen jövőállóbb a több memória és az erősebb processzor miatt. De ahhoz, hogy mindezt ki tud használni, a fentieken túl mást is csinálnod kell vele (komolyan torrentezni, több alkalmazást futtatni, kamerákat rákötni, stb.)
Más gyártóról kérdezhetsz (válaszolni precízen nem hiszem, hogy tudnánk), de nincs értelme szerintünk más gyártótól venni NAS-t, annyival jobb a Synology szoftvere minden másnál.

Köszönöm, talán az általad említett költségvetés lesz most az alapvetően meghatározó. Szóval ez is elbír egy "külső" felhasználót úgy, hogy közben én is tudok filmet nézni, meg mondjuk ő is...(az ár miatt a Zyxel 326 került még előtérbe). De tényleg hiába olvasom az infónkat, tényleg teljesen sötétben tapogatózom :(
Gyferi

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2017.01.30. 11:22

Gyferi írta:...Elég-e erre egy DS216se vagy kell a DS216j vagy ....(nyilván itt más gyártóról nem illik kérdezni.)...

EZT érdemes elolvasni, ha még nem láttad. Amit akarsz, arra a legkisebb (DS216se) modell is elég lehet, kérdés, hogy 1–2 év múlva valóban még mindig csak ennyi feladatot akarsz-e a NAS-ra bízni, azaz nem növöd-e ki hamar. De a legolcsóbbal viszonylag keveset buksz, ha el is kell hamar adnod. Ha belefér a költségvetésbe, akkor a DS216j azért lényegesen jövőállóbb a több memória és az erősebb processzor miatt. De ahhoz, hogy mindezt ki tud használni, a fentieken túl mást is csinálnod kell vele (komolyan torrentezni, több alkalmazást futtatni, kamerákat rákötni, stb.)
Más gyártóról kérdezhetsz (válaszolni precízen nem hiszem, hogy tudnánk), de nincs értelme szerintünk más gyártótól venni NAS-t, annyival jobb a Synology szoftvere minden másnál.
Gandalf
Adminisztrátor

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!