otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.07.24. 16:15

Hát, kicsit eltértünk a NAS-októl már, amit linkeltél az egy médialejátszó, ráadásul nem a jobbik fajtából. Azt javaslom, mielőtt ilyesmit vásárolsz, nézd meg ezen kategória vezető márkáit (pl. PopcornHour, Dune HD), de még egy WD TV-vel is jobban jársz! Sosem fogod kényelmesen, biztonságosan és főleg gyorsan elérni a lejátszóban lévő lemezt interneten (egyébként azt tudod, hogy a kinézett LG-hez milyen hálózati protokollon keresztül – SMB, NFS, AFP – tudsz majd csatlakozni?). Nem lesz tűzfalad, nem hozhatsz létre felhasználókat, borzalmasan lassan másolhatsz rá, max. egy lassú torrentkliens lesz rajta, semmi valódi NAS-szolgáltatás. Azt tudnám mondani, hogy nézegesd még, mi mindenre jó egy NAS! Ha semmi más nem kell, mint amit egy hálózatos lejátszó is tud, akkor vegyél valami ilyesmit (de lehetőleg egy ilyen termékekre specializálódott gyártótól). Később meg NAS-t, ha majd meglesz az igény azokra a szolgáltatásokra, amit csak egy NAS tud. Ráadásul ha wifin akarsz mozizni, akkor belső PCIe kártyás wifivel bíró lejátszót válassz, USB-s wifi adapter nem videólejátszásra való. Javaslom még, valamelyik Synology forgalmazónkat felkeresni, ahol élőben láthatod, hogyan is működik egy NAS, és mire való. Sokan lejátszókat is árulnak közülük, érdemes megnézni a két eszközt együtt használva is!
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: magashazi » 2012.07.24. 13:58

Az a gond, hogy az USB-s TV egy emelettel lejjebb van mint a Router és nehéz újra kábelezni az egész házat, ezért kéne WIFI, de ha ez lenne csak az akadály, akkor bekábelezem. De azt nem látom, hogy az USB-s TV-re hogy kötöm rá a NAS-t?[/quote]
magashazi

HozzászólásSzerző: magashazi » 2012.07.24. 13:51

nekem egyelőre ez tűnik megoldásnak:
http://www.lg.com/hu/...
igaz az adatbiztonságról itt le kell mondani, de azt tudom szinkronizálni a hálózaton másik HDD-vel.
magashazi

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.07.24. 13:49

Azt nem értem, mi akadálya lehet annak, hogy a router mellé tedd a NAS-t, és kábellel kösd össze? Egyébként a legtöbb lakásban megoldható bontás nélkül is az utólagos kábelezés szegőlécben, antennakábel mellett, stb. Vehetsz egy USB-s wifi adaptert is a NAS-hoz, akkor vezeték nélkül csatlakozhat. De wifin nem fogsz HD-s filmeket lejátszani sajnos. A tévé ha wifin eléri a routert, akkor a NAS DLNA-szerverét is eléri. De ahogy írtam, USB-n nem kötheted a NAS-t a tévére (se), legfeljebb egy külső lemezzel mozgatod az adatokat a kettő között. Viszont ha már NAS-os van, ez elég béna megoldás, jobb lenne ethernet-kapcsolatot kialakítani. Főleg ha egyszer egy rendes lejátszód lesz, ami nagy bitsebességet is kezel, vagy akár Blu-ray minőségű anyagokat is lejátszik hálózaton.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: magashazi » 2012.07.24. 13:37

Én is a 212J-t néztem, de nem tudom hogyan hozzam össze az USB-s TV-vel, és a WIFI-s routerrel. (nem tudok kábelt húzni a NAS-hoz). A külső merevlemezt még lecserélném egy belsőre (később kettőre, mert nekem is fontos a biztonság). A kérdés, hogyan jön össze a WIFI és az USB TV? (A DLNA és a hálózaton való megosztás ha már a WIFI megy, akkor működni fog gondolom...)
G.

Gandalf írta:De, így már biztos, hogy NAS, ha hálózaton akarod elérni, meg a netről. A Saját képek, filmek, zenék miatt azt gondolom, fontos ezek biztonsága, így egy kétlemezes NAS-t javasolnék. Azt elkezdheted használni egy lemezzel is, amint van pénz másodikra, akkor azt telepítve biztonságba kerül mindened. A legkisebb kétlemezes Synology (DS212j) is bőven elég mindehhez. Már most is van 4 TB-os lemez, hamarosan meg még nagyobbak lesznek, így ha csak nem sok TB helyre van szükséged, akkor felesleges 4-lemezest venned. Ha tévednék, és nem kell a biztonság (sokan ezt csak akkor érzik, ha már tönkrement merevlemezük sok értékes adattal), akkor pedig a DS112j is elegendő ezekre az alapfeladatokra. Ha megteheted, vegyél erősebb modellt több RAM-mal, hátha kedvet kapsz egyre több feladatot a NAS-ra bízni, akkor jól jöhetnek a plusz erőforrások, és hosszabb ideig lesz jól használhatóan gyors a készüléked!
magashazi

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.07.24. 13:14

De, így már biztos, hogy NAS, ha hálózaton akarod elérni, meg a netről. A Saját képek, filmek, zenék miatt azt gondolom, fontos ezek biztonsága, így egy kétlemezes NAS-t javasolnék. Azt elkezdheted használni egy lemezzel is, amint van pénz másodikra, akkor azt telepítve biztonságba kerül mindened. A legkisebb kétlemezes Synology (DS212j) is bőven elég mindehhez. Már most is van 4 TB-os lemez, hamarosan meg még nagyobbak lesznek, így ha csak nem sok TB helyre van szükséged, akkor felesleges 4-lemezest venned. Ha tévednék, és nem kell a biztonság (sokan ezt csak akkor érzik, ha már tönkrement merevlemezük sok értékes adattal), akkor pedig a DS112j is elegendő ezekre az alapfeladatokra. Ha megteheted, vegyél erősebb modellt több RAM-mal, hátha kedvet kapsz egyre több feladatot a NAS-ra bízni, akkor jól jöhetnek a plusz erőforrások, és hosszabb ideig lesz jól használhatóan gyors a készüléked!
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: magashazi » 2012.07.24. 12:55

Köszi a választ!
Elsősorban szeretnék egy nagyobb (1-2 TB) háttértárat otthon, amire dokumentumokat, saját képeket, filmeket esetleg zenét tennék.

Ezt a háttértárat szeretném elérni számítógépről, laptopról wifiről, TV-ről (ami jelenleg USB-vel rendelkezik csak), később majd egy SMART TV (DLNA) -ról.
Az már hab a tortán ha Interneten keresztül is hozzáférhetnék ehhez a tárhoz (DDNS)
Kb. ennyi az igény, ami pedig jelenleg rendelkezésre áll azt leírtam előző levelemben. Ehhez keresek megoldást, ami nem biztos hogy NAS.
G.

Gandalf írta:Azt javaslom, vegyél egy médialejátszót, amiben van merevlemez, ha csak a mozizás miatt kellene a NAS! USB-vel a NAS nem köthető a tévére. A NAS-ban kell, hogy legyen belső merevlemez is, kivéve az USB Station 2-t. Mondanám, hogy az jó lehet Neked, de nem tudom, mire akarod használni. A tévé beépített lejátszójával sokáig nem leszel elégedett, azt nem írtad meg, hogy mire, milyen funkciókkal használnál egy NAS-t, ezért jelenleg csak azt látom, hogy egy HDD-s médialejátszóval járnál a legjobban, ami mondjuk USB3-mal csatlakozhat a számítógéphez, HDMI-n meg a tévéhez.
magashazi

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.07.24. 11:24

Azt javaslom, vegyél egy médialejátszót, amiben van merevlemez, ha csak a mozizás miatt kellene a NAS! USB-vel a NAS nem köthető a tévére. A NAS-ban kell, hogy legyen belső merevlemez is, kivéve az USB Station 2-t. Mondanám, hogy az jó lehet Neked, de nem tudom, mire akarod használni. A tévé beépített lejátszójával sokáig nem leszel elégedett, azt nem írtad meg, hogy mire, milyen funkciókkal használnál egy NAS-t, ezért jelenleg csak azt látom, hogy egy HDD-s médialejátszóval járnál a legjobban, ami mondjuk USB3-mal csatlakozhat a számítógéphez, HDMI-n meg a tévéhez.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: magashazi » 2012.07.24. 10:38

Sziasztok!

Van egy WIFI-s routerem és egy TV-m, amin csak USB port van média tartalmak megnyitására (Pendrive, merevlemez)
Szeretnék egy NAS-t, ami látható a hálózaton (WIFI-n keresztül tudom csak elérni a TV-t) és a TV-re is köthető USB kábelen keresztül.
Mit javasoltok, milyen eszközzel (eszközökkel) tudom ezt megoldani? A háttértár egyelőre egy régebbi merevlemez lenne, amit külső USB porton kötnék a NAS-ra, később majd lenne belső SATA-s is esetleg.

köszönöm előre is segítségeteket
Gábor
magashazi

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2012.07.23. 09:43

A licensz bármikor levehető a NAS-ról, tehát magaddal viheted másik modellre.
Gandalf
Adminisztrátor

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!