otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: dawe79 » 2016.12.05. 18:00

Kedves Gandalf!

Nagyon hálás vagyok a tanácsaidért, sokat segítesz vele! Még egy utolsó kérdés, ha lehet a vásárlás előtt. A teljesítményt is szem előtt tartva, jó megoldás-e, ha a DS216j helyett a DS216play-t választanám, az ugye a ds116-al kb. azonos teljesítmény (memória, órajel), de mondjuk a router estében venném lejjebb az igényeket és egy kb. 25.000, - ft-s asus rt-ac1200g+ router-t vennék, mert akkor beleférne minden, a dune médialejátszó, az általad javasolt 2 fiókos nas, a transzkódolás és kezdetnek egy 3tb-s vinyó, így később adott a bővíthetőség, a biztonság, iletve a teljesítmény esetében sem kell nagyon kompromisszumot kötni.

Előre is köszönöm a bölcs tanácsodat!:)

Üdv
dawe79

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2016.12.05. 17:06

Ha a gyerek tabletes mozizásához valóban külön filmeket szerzel, amiket nem kell transzkódolni, akkor felejtsük el a transzkódolni képes NAS-okat, nincs rá szükséged, felesleges kiadás. De a DS116 helyett inkább egy DS216j-t vennék. Ha még nem is érzed, de szükség lesz a RAID1-es biztonságra a családban (családi fotók, videók tárolása). Ha mégsem, akkor meg a második lemezzel nőhet majd egyszer a tárhely. Nehéz elhinni, hogy fullHD/4K házimoziról van szó, de nem fogod gyűjtögetni a filmeket, zenéket. Az 1 lemez pedig seperc alatt betelik...
A VXP remek dolog, bármilyen TV-n sokkal jobb lesz a kép tőle, ezt nem húznám ki a vásárlási listámról.
(Egyébként ha bemégy a kiszemelt forgalmazóhoz, mindenben segítenek ők is, akár élőben is kipróbálhatod, mit jelent pl. a transzkódolás vagy a VXP.)
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: dawe79 » 2016.12.05. 08:56

Köszönöm a gyors választ!

Elnézést, hogy kiírtam a forgalmazót, de akkor megnyugtattál, hogy jó webshopot választottam. A médialejátszó (dune hd solo 4k lite) ethernettel csatlakozna a routerhez. A második, régi médialejátszó (asus O!play tv pro) csatlakozna wifin, benne van egy 1tb hdd. Erre a beépített torrent klienséről mennének a filmek, zenék a kamaszlányomnak. A Tv nem kapcsolódna a NAS-hoz, lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam. A lényeg, hogy kezdőként, komoly adatbiztonsági elvárások nélkül lehet, hogy elég az egy lemez-es NAS nekem, mert akkor a keretbe beleférne a dune hd médialejátszó. A filmnézést mindenképpen arról szeretném megoldani. A tabletre a gyerekmesék nem hd formátumban mennének, ezért is gondoltam, hogy nem kell a transzkódos NAS.

Még egy kérdés. Az említett synology router az asus rt87u típusú routerrel egy "ligában" játszik. Fontos lenne, hogy a 90 m2-es lakásban stabil legyen a wifi, illetve, ha a transzkódos NAS-t választanám, akkor 4k-s médialejátszó hiányában, ethernettel mehetne a stream a 4k-s tv-re? A dune hd 4k solo lite-ban van VXP képfeldolgozó egység és mivel nincs sok 4k-s film a bd filmeket szépen skálázná fel, ezért húz a szívem feléje. Van érezhető különbség képminőségben? Úgy értem tesz hozzá annyit a vxp proci, vagy hagyjam a fenébe és a transzkódos megoldást válasszam a több lehetőség miatt?

Előre is köszönöm a válaszokat! Egyébiránt hamarosan rendelném a termékeket, de most egy kicsit elbizonytalanodtam, hogy melyik a jobb megoldás.

Üdv
dawe79

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2016.12.04. 23:19

(Töröltem a forgalmazó nevét, nem akarunk senkit reklámozni a többiek előtt. De ahogy láthatod, nálunk is szerepel a forgalmazóink között, és a Synology-,hu-n is megtalálod, tehát bátran vehetsz ott mindent.)

Ami nem ideális a tervedben:
1. A kinézett médialejátszó wifin nem fog még fullHD-t sem lejátszani stabilan, nem hogy 4K-t. Csak n-es a wifi-kártya benne. Azt nem értem, miért kell két TV-t is „kiszolgálnia” a NAS-nak, amikor médialejátszókat használsz. Minek kapcsolódna akkor a TV is a NAS-hoz?
2. A tableten a mesék csak akkor fognak menni a DS116-ról, ha olyan formátumban (és felbontással) tárolod őket, amelyeket az adott tablet képes lejátszani. Ez kb. azt jelenti, hogy nem lehetnek fullHD-sek és házimozi minőségűek. Egy „play” jelzésű Synology, vagy transzkódolásra képes Intel processzorost kellene ehhez választani. A transzkódolásra már csak azért is szükség lehet, mert a sok wifis eszköz egyidőben le fogja lassítani a legjobb routert is.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: dawe79 » 2016.12.04. 13:03

Sziasztok!

NAS vásárlás előtt állok, a következő igényekkel.

4K tv-re váltás miatt új médialejátszó, kiszemelt dune hd 4k solo lite
új router, sok kliens kiszolgálására, stabil wifi-vel (eszközök 2 tv, második médialejátszó, 2 samsung s7 , 1 iphone 6s, 2 samsung tablet. Kiszemelt synology rt1900 ac.
NAS kiszemelt ds116, mert erős PROCI+RAM csak családi fotók, videók back up-ja fontos, a torrent filmek nem. Benne lenne egy wd red 3tb hdd.
Cél: filmek, zenék letöltése, nézése médialejátszón, illetve wifi-n második média lejátszón,kisgyereknek tableten mesék nézése, kamaszlánynak, zenék hallgatása iphone-on.

Szerintetek jó kombó ez, vagy 2 lemezes nas, de akkor ugrana a médialejátszó, mert elfogy a keret.
A (moderálva).hu-n rendelném a jövő héten az összeset, elvileg hivatalos forgalamzó, synology-ra dune-re, gondolom regisztrációs kártyát kapok.

Előre is köszi a válaszokat!
dawe79

HozzászólásSzerző: trudi » 2016.11.22. 21:17

Gandalf írta:
trudi írta:NAS vásárlás előtt állok, és sajnos a nagy információáradat magával sodort...

...
...

Szia Gandalf!

Köszönöm a bő választ, előrébb vagyok már :)! Kicsit még emésztgetem, aztán lehet, hogy futok egy újabb kört a kérdésekkel.
trudi

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2016.11.21. 13:49

trudi írta:NAS vásárlás előtt állok, és sajnos a nagy információáradat magával sodort...

EZT olvastad?
1. Otthonra kb. mindenre elég az 512 MB RAM (ahogy írod is, ezért van benne ennyi). Amint egyre több programot telepítünk, úgy nő a memóriaigény. Ha van elég RAM, akkor több program gyorsabban fut párhuzamosan, mert nem kell virtuális memóriát használnia (a HDD-n). Illetve a memória általában szinkronban van a processzorral is (azon modellekben, ahol nem bővíthető). Azaz hiába lenne több memória, a több program egyidejű futtatása már az adott processzornak is megterhelő lenne.
2. A DS416play valós időben transzkódol mobilokra vagy webböngészős lejátszáshoz, ahogy írod is. De ugye tiszta, hogy az egész transzkóolásnak csak akkor van jelentősége, ha valaki mobiltelefonon, tableten, esetleg webböngészőben akar valamiért filmet nézni, olyat ráadásul, amely mérete miatt nem küldhető át az adott hálózati kapcsolat mellett, esetleg az adott mobil nem is tudná azt a formátumot (pl. MKV) lejátszani? Az offline transzkódolás arról szól, hogy ha elutazol, és a repülőn pl. a tableteden akarsz nézni egy filmet, akkor átkódolja a tableten lejátszható formába a NAS, Te meg felmásolod a tabletra indulás előtt.
3. Minden Synology AES-256 bites hardveres titkosítás van. Csak van amelyiken ez gyorsabban működik, azaz ha egy megosztást titkosítva tárolunk, akkor kevésbé lassulnak a fájlműveletek benne (de lassulnak ott is).
4. Persze, mivel a NAS egy linux alapú számítógép.
5. Nem értem, miért „vágná haza a NAS-t” egy szünetmentes. Kompatibiliset vegyél, ami USB-n kommunikál a NAS-sal, hogy az időben le tudjon állni, ha az UPS is kimerülne már.
6. Én azt mondom, minél kevesebb lemez van egy RAID tömbben, annál kevesebb mehet tönkre. Teljesen mindegy a biztonság szempontjából, hogy egy adott pillanatban kétlemezes RAID1 vagy, vagy 3 lemezes RAID5. A 3 lemeznél 3 lemez mehet tönkre. Talán az esélyesebb, mint 2. Ha bekerül egy harmadik lemez a 2-lemezes RAID1 mellé, akkor abból a tömbből is RAID5 lesz magától. Érdemes minél kevesebb lemezzel megoldani a szükséges tárhelyet (persze ez pénz kérdése, mert a nagyobbak gyakran aránytalanul drágábbak), hiszen kevesebb lesz a fogyasztás, kevesebb a zaj és a hőleadás.
7. Igen, csak annyi.
8. Hogyne, minden DiskStation ugyanazokat a funkciókat kínálja.
9. Nincs még nagy tapasztalatunk ezzel kapcsolatosan. A leírások alapján jóval fejlettebb, kevésbé sérülékeny fájlrendszer, mint az EXT4.

Két lehetőséget látok a Te esetedben is:
- Vedd meg a legolcsóbb Synology-t, rossz esetben kinövöd 1 év múlva, de ha akkor nagyobbra cseréld, akkor már tudni fogod, mire van pontosan szükséged, és megfelelőt választasz. Mivel a legolcsóbbat vetted, nem buksz olyan sokat rajta.
– Vedd meg a legdrágábbat, amit a pénztárcád enged, az vélhetően tovább lesz elég, mint a legolcsóbb. Sokan a mai napig teljesen elégedetten használják a 2010–2011-es modelleket a teljesítményük alapján.
Amilyen feladatokat felsoroltál, arra a DS416j is elég még.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: trudi » 2016.11.19. 21:11

Sziasztok!

(Kicsit hosszú lett, előre is elnézést ezért :) )
NAS vásárlás előtt állok, és sajnos a nagy információáradat magával sodort, úgyhogy egy kis segítséget szeretnék kérni. Elég új terület nekem ez a NAS téma, és bár már olvasgatok egy ideje mindenfelé, de még nem sikerült tökéletesen kiművelnem magam a fogalmakat, működést illetően sem (nyilván majd élesben, a használatkor csiszolódik a tudásom :) ), kissé össze is folyik már a rengeteg adat.

A DS416-416j-416play között megy a vacillálás, a különbségek, főképp ezek gyakorlati jelentősége nem teljesen tiszta.

Felmerült "néhány" kérdésem is menetközben:
1. - az 512 MB és az 1 G RAM mire elég, illetve inkább: mire nem elég? Nagyjából hol húzódik a határ, kb. mikortól kevés már az egyik és a másik, kb. minek/mennyi mindennek kell futnia ahhoz, hogy "kiakadjon" a NAS? Gondolom, átlag felhasználásra pont megfelelő, azért van benne ennyi (bár ez a kettő is eléggé elbizonytalanított a választást illetően). Vélhetően extrán túlterhelni én nem fogom a NAS-t, de a viszonyítás és tisztánlátás kedvéért érdekelne a válasz, hátha komolyabb szemponttá is válik.
2. - a transzkódolás működésénél jól értem-e a valós idejű/offline módot: a 416play esetében miközben kódol, az elkészült részt már küldi is tovább, a 416 és a 416j pedig úgy csinálja, hogy amikor épp nézni szeretnék egy filmet, akkor nekiáll, memóriába kódolja, és onnan adja át nekem? Utóbbi variáció mikor lehet kevés?
3. - az AES-NI titkosítás csak az egyiken van, ha jól láttam. A másik kettő esetében pontosan mit is takar a hardveres titkosítás? Ha illetéktelen kezekbe kerül a winchester, akkor mihez és hogyan tud hozzáférni a "sima" hardveres titkosításnál?
4. - ha a router/net hirtelen megszűnik létezni, akkor a NAS mit kezd a helyzettel? Tudomásul veszi, mint bármely PC, laptop, stb., és ennyi? Ha "visszajön" a net, akkor lecsekkolja a helyzetet, és minden megy tovább?
5. - szünetmentesből a 25-40 ezres kategóriájú APC-k is megbízhatónak tekinthetők? Nem vágják haza a NAS-t?
6. - nem teljesen kerek még a RAID (SHR) működése sem: mivel járnék jobban az adatbiztonság szempontjából: 2x 4TB, vagy 3x 3TB? Utóbbi több tárhelyet is biztosít, ugye, szóval mi is szól az egyik és mi a másik mellett/ellen?
7. - a 416j-nél, mivel nem lehet működés közben cserélni a winchestert, ez csak annyit tesz, hogy leállít, kicserél, visszatesz, és utána ugyanúgy rendezi magát, mint a másikak esetében?
8. - az adatok korábbi verziójának visszaállítását mindegyik egyformán tudja a három közül?
9. - a Btrfs meghatározó különbséget jelent, nagyságrendekkel jobb a biztonság és helykihasználás szempontjából? (vagy még másért is?) "Megéri a pénzét" :)?

Az alábbiak lennének a jelenleg tervezett felhasználási területek:
- fotósként a nagy mennyiségű fotóanyag minél biztonságosabb tárolása
- PhotoStation használata, 4-5 emberrel megosztva, időszakosan
- VideoStation használata PC + laptop, helyben és távolról is, egyszerre max. 4-5 felhasználó
- AudioStation használata PC + laptop + android, helyben és távolról is, egyszerre max. 4-5 felhasználó
- torrent max. 20-30 db
- talán majd egyszer webszerver és 1-2 kamera is lesz
- a net itthon Diginet, a specifikáció szerint 'garantált 50/25 mbit/s', de a NAS-hoz terv szerint lesz majd váltás, 'garantált 200/50'-re pl.

Köszönöm előre is, ha tudtok szánni időt a sok pont megválaszolására :).
trudi

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2016.10.11. 08:59

Bencsesl írta:Megerősítést szeretnék kérni, jelenleg egy 415play-t használok, azt cserélném le 416play-re...

(Kérlek, várd meg, amíg a posztod megjelenik, ne írd le újra, ez egy moderált topik! Illetve ha van már Synology-d, akkor se itt kérdezz legközelebb ha másikat vennél helyette, hanem bent a fórumon nyiss egy topikot!)
Ha előre tudod, hogy kelleni fog a DX513 is előbb-utóbb, akkor jobban jársz, ha rögtön egy DS1815+-t veszel, hiszen:
– olcsóbb,
– erősebb a hardver,
– egyetlen RAID tömböd lesz fizikailag is, míg az általad választott megoldásnál a bővítőben és a NAS-ban is elmegy 1–1 lemez a biztonságra, miközben többet is fogyaszt a két eszköz.
A DSM egyforma minden NAS-ra, max. a hardver miatt bizonyos funkciók nem működnek.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Bencsesl » 2016.10.10. 19:40

Üdv!

Megerősítést szeretnék kérni, jelenleg egy 415play-t használok, azt cserélném le 416play-re. Viszont a bővíthetőség szempontjából szemet vetettem a 916+-ra DX513-mal együtt. Ahol tudtam utána olvastam, összehasonlítottam, látom, hogy hardware tekintetben tudja azt, amit a 416play. Jól gondolom, hogy egy típusú dsm programot használ mind a kettő (nincs külön üzleti, otthoni verzió) és software szempontból is tud mindent a 916+, mint a 416play? (Gondolom igen, csak a synology weboldalon más-más mindkettőnek a leírása és nekem nem teljesen egyértelmű) Engem a multimédia felhasználás, elérés, mobilalkalmazás stb. része érdekel főleg.

Válaszodat előre is köszönöm!

Üdv!
Bencsesl

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!