otthonra melyiket?

Az első Synology NAS vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Synology termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topik minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után. Ha van már Synology-d, kérdezz bent a fórumban, ne itt (akkor is, ha újat vennél)!
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást.

Re: otthonra melyiket?

HozzászólásSzerző: Rasket787 » 2017.01.10. 18:53

Gandalf írta:Egy MKV-t bárhonnan le lehet játszani, az a DLNA-nak sem gond. Ha mégsem megy, akkor a PS4-re fognám, hiszen a NAS nem csinál semmit egy MKV-val, csak streameli, nem is tudja, mi van a konténeren belül, azaz nincs számára különbség a különböző MKV-k között...

Köszönöm a válaszokat. Ezeknek tükrében szerintem egy DS216play lesz a jó választás. Amiket olvastam róla azok alapján elég gyors, elég jövőt álló és mégis olcsóbb mint a DS216+II.
Rasket787

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2017.01.10. 18:19

Rasket787 írta:...Egyik ismerősöm tapasztalta azt a problémát, hogy amíg az adott eszköz mondjuk PS4 USB-ről lejátszik egy fájlt, addig a NAS-ról már nem játsza le ugyanazt az MKV fájlt...

Egy MKV-t bárhonnan le lehet játszani, az a DLNA-nak sem gond. Ha mégsem megy, akkor a PS4-re fognám, hiszen a NAS nem csinál semmit egy MKV-val, csak streameli, nem is tudja, mi van a konténeren belül, azaz nincs számára különbség a különböző MKV-k között. A fentebb linkelt médialejátszós-választós cikkünkben leírtuk, mit javasolunk. Dune HD, vagy Popcorn Hour pl., ha fontos a képminőség. Vagy HiMedia Androidos boxot, ha jól jönne az Android egyéb funkciója.
A DS216play 4K-t csak H.265-ös kódolás esetén transzkódol, a DS216+II pedig H.264 mellett is, ez az említésre méltó különbség.
Synology-forum.hu adminisztrátor
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rasket787 » 2017.01.10. 16:41

Gandalf írta:
Rasket787 írta:Jól látom, hogy a DS216play az egyetlen 216 modell, amely nem rendelkezik hardveres titkosító motorral?...

1. Valóban, viszont akár 4K-t is transzkódol. Igen, a DS216se hardveresen tud titkosítani, ezért a titkosított megosztásokat gyorsabban is olvassa, mint a DS216play, de ennek ellenére lassabban írja...

Köszönöm a gyors választ, lassan már kezdek kiigazodni a dolgokon. Már csak két kérdésem lenne.

Egyik ismerősöm tapasztalta azt a problémát, hogy amíg az adott eszköz mondjuk PS4 USB-ről lejátszik egy fájlt, addig a NAS-ról már nem játsza le ugyanazt az MKV fájlt. Ez valamilyen beállítással orvolsható a NAS-on vagy a PlayStation rendszer hibája lehet?
Illetve milyen 4K-s lejátszót javasoltok abban az esetben, ha a lejátszáshoz, egy 5.1-es hangrendszert is szeretnék használni, amelyen "átvezetném" a HDMI-t. Tehát TV-s lejátszó appok kiesnek.

Másik kérdésem, hogy az alábbi linken "Media Server
Table 2 shows the behavior of Synology NAS running Media Server" rész alatt található táblázatban mi az amit nem tud a DS216play, amit a DS216+II igen?

https://www.synology.com/hu-hu/knowledg ... _my_device

Köszönöm további segítséged!
Rasket787

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2017.01.10. 16:07

Rasket787 írta:Jól látom, hogy a DS216play az egyetlen 216 modell, amely nem rendelkezik hardveres titkosító motorral?...

1. Valóban, viszont akár 4K-t is transzkódol. Igen, a DS216se hardveresen tud titkosítani, ezért a titkosított megosztásokat gyorsabban is olvassa, mint a DS216play, de ennek ellenére lassabban írja. Illetve kb. minden másban meg lényegesen gyorsabb a jóval drágább DS216play, így ne sajnáljuk szegény DS216se-től a titkosított megosztások olvasása terén mutatott kicsi előnyét! Sebességadatok ITT. Otthoni környezetben a legtöbb felhasználó nem titkosítva használja a NAS megosztásait, max. egyet-egyet, ha valami nagyon fontos van rajta. Nem kötetet titkosítunk, hanem megosztásokat.
2. Semmi köze a PS4-nek a transzkódoláshoz. Olvasd el EZT a cikkünket! A transzkódolás csak a Video Station webes felülete illetve a DS video mobil app és a NAS között működik. Ha a PS4 lejátszik valamit egy DLNA-szerverről, akkor bármely Synology-ról is lejátsza azt, mivel a Media Server app egy DLNA-szerver a Synology-kon. Ilyenkor nincs transzkódolás, amit a PS4 képes lejátszani (és DLNA-n lehet streamelni), az fog így működni. Tehát ISO fájlok pl. nem, ahhoz egy médialejátszó és NFS vagy SMB protokoll kellene.
3. Ahogy a 3-es válasznál írtam, a DS video-val csak, vagy a Video Station-nel böngészőben, számítógépen.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rasket787 » 2017.01.10. 15:23

Sziasztok!

Jelenleg 2-3 modell között gondolkodok, és ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem.

1) Jól látom, hogy a DS216play az egyetlen 216 modell, amely nem rendelkezik hardveres titkosító motorral? A sokkal olcsóbb 216se-nek is van igy ezen csodálkozom. A mindennapokban ez jár valamilyen hátránnyal? Vagy csak akkor ha titkosított kötetet használok?

2)A DS216play és DS216+II közötti 4k kódolási képességek vizsgálatánál elakadtam a táblázat értelmezésében. Ha egy PS4-re szeretnék alapvetően bármilyen egyenlőre 1080p filmet DLNA segítségével továbbítani (mivel mással nem tudok ha jól tudom), akkor a media server-es táblázatban látható nem elérhető, vagy a felette lévő táblázatban DLNA eszközök résznél látható original videók lejátsztása lehetséges csak részek között nem értem az összefüggést. Melyik mire vonatkozik?

3)A 216play transzkodoló képességét csak DS video alkalmazással tudom kihasználni vagy DLNA-n is?

Előre is köszönöm segítségetek!

Üdv,
Ákos
Rasket787

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2016.12.18. 15:19

ggéza írta:Eljött az ideje hogy megoldjam az évek alatt felgyülemlett képek és videók (családi), valamint munkámmal kapcsolatos dokumentumok biztonságos tárolását...

Valóban! Valószínűleg a legkisebb 2-lemezes (DS216se) is elég arra, hogy megold a már létező problémádat. Ha nem töltesz le filmeket, akkor mi a jelentősége annak, hogy okos TV-t használsz?
Ha teheted, vegyél egy DS216j-t (több, mint kétszer erősebb, de nem kétszer drágább), azt bizonyosan később fogod lassúnak érezni. Ha előfordulhat, hogy a NAS-on lévő filmeket (ha majd lesznek, mert biztosan mondom, hogy lesznek) tableten, telefonon is le akarja majd valaki játszani (mondjuk a gyerek elsősorban), akkor a DS216play transzkódoló képességére is szükség lehet. Ennél fentebb bizonyosan nem mennék, mikor az első Synology-mat vásárolom, és még nem tudhatom, mi mindent akarok majd rajta futtatni.
Gandalf
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: ggéza » 2016.12.17. 07:02

Szisztok!

Eljött az ideje hogy megoldjam az évek alatt felgyülemlett képek és videók (családi), valamint munkámmal kapcsolatos dokumentumok biztonságos tárolását. Jelenleg (1, 5 Tb)
Mivel informatika területén igen nagyok a hiányosságaim így ez egyedül nem fog menni, ehhez kérném a segítségeteket.
Azt már tudom, hogy a biztonság érdekében 2 lemezesre gondoltam.
Számomra csak az adattárolás a fontos, valamint a dokumentumok távoli elérése, nem töltök le filmeket, viszont fiú gyermekem 9 éves vélhetően rövidesen Ő is használni fogja bár lehet, hogy ez még 1-2 év.
Nem szeretnék túlzásokba esni.
Jelenleg 2 notebook; 1 tablet; 1 „okos” TV-t használunk.
Ha esetleg van már olyan válaszotok a mi ide passzol nekem az is tökéletes.

Köszönöm segítségeteket
ggéza

HozzászólásSzerző: dawe79 » 2016.12.07. 21:58

Szép Estét!

"Búcsúzom" ettől a topictól, mert a mai nappal egy boldog Synology DS216play és egy hozzá kompatibilis Dune HD 4K Solo Lite tulaj vagyok. A hivatalos forgalmazó ahonnan rendeltem, nagyon korrekt volt, még a 3tb wd red hdd-t is előre beszerelte a NAS-ba így még ezzel sem volt gondom. Természetesen mindkét termékhez járt regisztrációs kártya, így most már mindkét fórum teljes terméktámogatását élvezem, mert anélkül - fix ip cím a NAS-nak, távoli eléréshez beállítások stb. - nem ment volna, de a leírásoknak hála "pofon egyszerű volt".

Kedves Gandalf!

Köszönöm, hogy le beszéltél az 1 lemezes NAS-ról, márt most "forró a helyzet", izzanak a tabletek, mobilok, laptop, megy a feltöltés a NAS-ra, plusz a torrent is aktív, ezért hamarosan "tesót" kap a 3TB hdd, aztán később jöhetnek a 4 lemezes fiókok, illetve az IP kamerák is tervben vannak. Ahhoz képest, hogy eredetileg, csak a fájlmegosztás volt a terv, hihetetlen, hogy mit tud egy NAS. Be is lelkesültem. A mobilos, tabletes távoli elérést, imádja a család apraja nagyja, a transzkódolás is simán megy, úgyhogy van boldogság. Természetesen a fórumnak aktív tagja maradok, most már teljes jogú tagként, mert leírhatatlan a sokrétű segítség. A Dune HD vxp tényleg emeletekkel jobb képminőséget hoz, amit eddig tapasztaltam, ja és az említett asus router is bevált, stabil, és gyors eddig, hála neki, összejött egy komolyabb tudású NAS.

Bocs, ha egy kicsit hosszú voltam, de nagy az öröm! :D

További szép estét!
dawe79

HozzászólásSzerző: dawe79 » 2016.12.06. 09:19

Kedves Gandalf!

Még egyszer köszönöm a sok segítséget, tanácsot. Az utóbbi verzió győzött! :D
Ds216play + Dune Hd 4k solo Lite+ WD Red 3TB HDD megrendelve!

Remélem az említett router is beválik, mert jókat olvastam róla ebben az árkategóriában.

További szép napot!
dawe79

HozzászólásSzerző: Gandalf » 2016.12.05. 22:22

Áldásomat adom erre is :) A Synology router különlegessége otthoni felhasználóknak a különleges szülői felügyelet és korlátozhatóságok, illetve a Download Station és Cloud Station. Utóbbi kettőt nem használnád, mert a NAS is tudja, csak gyorsabban. Ha a szülői felügyelet sem annyira izgalmas, akkor egy átlagos router, mint az ASUS (bár nem ismerem, de gondolom) jóval olcsóbban is elegendő lehet.
Gandalf
Adminisztrátor

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!